Най-странните и редки видове котки

15.05.2017, 18:45

10 на брой

   
 
Най-странните и редки видове котки

Кой не обича писанките? Тези изключително интересни и преспособими животни таят много тайни. Сега ще ти разкрием някои от тях.

Котките са от семейство Хищници, което обединява 40 съвременни вида произлезли от общ предшественик живял преди около 11 милиона години. Първите коткоподобни обаче се появяват още през Олигоцена, преди около 25 млн. години, като най-близкородствени с тях от съвременните хищници са виверовите, хиените и мангустите.

Ето и 10 от най-странните и редки видове котки.

1. Пясъчната котка или Барханна котка

1911709

Най-малката дива котка в света. Много прилича на домашната котка и е със същите размери. Дължина на тялото 43-58 cm, а на опашката 28-35 cm. Тежи 2-3,5 кг. Тялото и е компактно, с къси крайници и рунтава опашка с тъмно оцветен край. Главата е сравнително широка, с ниско поставени остри уши. Козината и е гъста с пясъчно-жълта окраска и сив оттенък, като надолу постепенно изсветлява. Изпъстрена е с бледи и неясни сиво-кафяви ивици, което създава впечатлението за еднотипна окраска. Ходилата и са гъсто окосмени, което ги предпазва от горещини и студ в пустинята.

2. Андска котка

1911715

Както става ясно – обитава Андите. Най-рядката котка, която успяват да заснемат чак през 2000 година. 

3. Кодкод

1911713

Кодкодът е един от най-малките представители на семейство котки. Главата и тялото му достигат само до около 50 cm.,а теглото до 1,5 - 3 kg. Козината му е светлобежова или сива на цвят, покрита с кръгли, малки, черни петна. Върху главата и врата тези петна понякога са под формата по-скоро на ивици. Опашката му е къса, козината е гъста и е покрита с черни, тесни ивици. Кодкодът се среща предимно в горски райони. Плячка за кодкод са малките бозайници, гризачи, птици както и някои насекоми. Кодкодът може да живее както на земята, така и по дърветата. Представители се срещат в Андите. Кодкодът свива гнездо в клоните на дърветата и малките му котенца живеят на тях. Този вид е застрашен от изчезване, доста уязвим и чувствителен към условията на средата.

4. Азиатска златна котка

1911714

Азиатската златна котка обитава листопадни и вечнозелени дъждовни гори до 3000 м. надм. вис., като предпочита скалисти местности. Въпреки че се смята за нощно животно с дървесен начин на живот, ловува и през деня, а според последните наблюдения предпочита да търси плячка на земята. Храни се предимно с гризачи и други дребни бозайници, птици, гущери, но напада и млади елени. Набезите ѝ над домашни животни са рядкост. Тази котка е една от малкото наблюдавани да се хранят с мърша.

Азиатската златна котка е териториален и самотен хищник, но има случаи при лов на по-едра плячка да ловува на двойки.

5. Манул

1911716

Манулът е средно голяма котка, достигаща на дължина 52 – 67 cm без опашката (22 – 29 cm). Теглото му е от 2 до 5 kg. Има едро, набито тяло с къси крайници. Главата му е сравнително малка и широка, с къси, заоблени уши, разположени странично. Очите са големи, обли и жълти. Козината му е гъста и плътна, с дължина на косъма около 6 cm. Окраската му е сиво-жълтеникава до сребриста с ръждив оттенък и е изпъстрен с тъмни петна и ивици. Бузите и пухкавата опашка са раирани в черно.

6. Колоколо

1911708

Колоколо е дребна котка с дължина на тялото 55-70 см. и тегло 3-7 кг. Окраската ѝ варира от сиво до жълтеникаво или тъмнокафяво и е изпъстрена с тъмни петна и ивици.

Предполага се, че ловува нощем и предимно на земята, като нейна жертва стават дребни бозайници и птици.

7. Ягуарунди

1911711

Ягуарунди води предимно наземен начин на живот, но се катери по дърветата и плува много добре. Активен е предимно през деня. Храни се основно с дребни бозайници, птици, риба, влечуги и жаби, като приема и храна с растителен произход. Когато живее в близост до човека напада и малки домашни животни.

8. Сервал

1911707

Една от особеностите, които го отличават от останалите представители на семейство Котки е, че сервалът обича вода и се придържа към водните източници. Тази му черта в поведението и наличието на специфични екологични особености са причина да боледува по-често от шистозомоза. Видът води сравнително потаен начин на живот и основно се храни с гризачи. Не е опасен за хората, напротив – самият той често става тяхна жертва. Усвояването на земята от хората с цел зърнопроизводство не пречи на местообитанията му, а по-скоро е фактор за увеличаването на гризачите, които пък се явяват и негова храна. Сравнително дребният размер, превъзходната окраска и относително добрият му нрав го правят предпочитан вид котка за отглеждане в плен. През 1986 г. са родени и първите котета кръстоски с домашна котка. Те поставят начало на нова порода на домашната котка, наречена савана. Днес представителите ѝ са едни от най-едрите, скъпи и търсени като домашни любимци.

9. Каркал

1911712

Каракалът, наричан още пустинен рис, обитава степни и пустинни местности (савани, обрасли с храсти, пясъчни пустини, предпланински степи). Активен е през нощта и рядко ловува денем. Основната му плячка са птици, гризачи, зайци, рядко малки антилопи и други. Каракалът е специалист в издебването и сграбчването с един скок – с лекота улавя излитащи птици, скачайки до 3 метра на височина. Освен това е и отличен катерач.

10. Плоскоглава котка

1911710

Има размерите на домашна котка, но за разлика от останалите котки черепа ѝ е удължен и плосък, откъдето идва името ѝ. Ноктите си не може да прибира изцяло в лапите. Козината ѝ е от червеникава до тъмнокафява на цвят, изпъстрена с неясни тъмни петна. Гърлото, гърдите и корема са бели, а лицето е нашарено с бели и кафяви краски.

Среща се в горите на полуостров Малака и островите Борнео и Суматра. Живее в близост до вода и предпочита наводнените участъци на гората, където лови главно риба, раци и жаби.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ