Най-старият метеоритен кратер

30.06.2012, 16:11

   
 
Най-старият метеоритен кратер

Знаете ли, че един учен наскоро откри най-големия метеоритен кратер в света? Е, добре де, няма да ви тормозим – намира се в Гренландия.

Кратерът е бил формиран преди 3 милиона години от един доста голям метеорит – диаметър 30.5 километра. Това ще рече, че ако подобен гигантски камък сега се строполи върху Земята, ще унищожи всяка форма на висш живот.

Питате ли се вече как ученият от Копенхаген е стигнал до това откритие? Адам Гарде (така се казва служителят на науката) прегледал обстойно няколко карти, на които явно се забелязва, че в западна Гренландия има изобилие от никел и платина. Изследователят си дал няколко прости, но изключителни обяснения за някои от странните геологични характеристики на региона. Така стигнал до извода – удар от метеорит, който може да е бил богат на тези ценни метали.

Екип от изследователи отишли до Гренландия през 2011 г., за да съберат доказателствен материал в полза на хипотезата на Гарде.

"Процесът беше повече като история за Шерлок Холмс”, казва Иън МакДоналд, който е бил част от екипа. "Елиминирахме невъзможното по отношение на всички конвенционални наземни процеси и останахме само с гигантското последствие (кратера), което е и единственото обяснение за всички налични факти.”

Според доклада от проучването, резултатът от тежкото въздействие на метеорита все още може да се види с просто око макар че за 3 милиона години земната повърхност се е изменила значително и ледовете на Гренландия са изменили и задълбочили кратера.

Близо 180 кратера са били открити по Земята и повече от 1/3 от тях са богати на благородни метали. В момента канадската минна компания North American Nickel проучва региона Манийтсок в Гренландия и за други ценни метали.

"Това единствено откритие означава, че ние можем да проучим кратерите и последиците от сблъсъците, което преди не е било възможно.”, допълва МакДоналд.

Преди това откритие се смяташе, че най-старият кратер е в Южна Африка – широк близо 300 километра и на два милиона години. Учените подозират, че е имало и още много кратери, формирани преди 3-4 милиона години, но ерозията, разместването на тектоничните плочи и разни други процеси са унищожили по-голямата част.

Какъв е изводът?

Заминаваме за Гренландия да копаем или е време да открием собствен кратер, от чиито богатства да се възползваме. Последният вариант обаче е да си седим кротко на дивана, да четем Div.bg и да научаваме интересните факти от света и у нас без много усилия.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ