Най-смъртоносните растения!

03.01.2017, 13:30

По-смъртоносни от тигрите и насекомите!

   
 
Най-смъртоносните растения!

Както ти е известно на планетата Земя всички се изяждат. Само растенията се държат прилично – като изключим, че мърсуват с пчелите, ама това е друга тема. Има обаче и изключения – тези изяждат всичко. От тревоядни до теб.

Nepenthes attenboroughii

1831342

Nepenthes attenboroughii е хищно планинско растение от род Nepenthes. Кръстено е на британския натуралист и водещ на научно-популярни предавания сър Дейвид Атънбъро.

Видът е открит от младите учени Alastair S. Robinson, Stewart R. McPherson и Volker B. Heinrich през месец юни 2007 година. Това става по време на двумесечна изследователска експедиция целяща да открие и опише нови видове хищни растения от Филипините. Мисията е продиктувана от съобщения на двама мисионери изкачили района на планината Виктория на остров Палаван. Те били тук през 2000 година и съобщават за наличието на огромни стомнообразни хищни растения. Официално резултатите от проучването са оповестени през февруари 2009 година.

Растението е храстовидно с височина до 1,5 м. Листата са месести, без дръжка, продълговати до елипсовидни. Притежава камбановидни образувания с височина до 30 см. и широчина при гърлото до 16 см. Това е едно от най-големите приспособления за улавяне на жертви, източници на хранителни вещества за растението. Обемът му е около 1,5 литра, но са наблюдавани и камбанки с обем около 2 литра.

Камбанките са с отворени капачета и обикновено са изпълнени с течност, в която често се развиват ларви на комари. В тях се улавят насекоми и дребни животни. Ноблюдавани са и случаи на улавяни гризачи с размер на плъх.

Рафлезия арнолди

1831341

Рафлезия арнолди е вид паразитно и хищно растение от род Рафлезия. Известна е с това, че формира най-големия единичен цвят на планетата. Разпространена е в дъждовните екваториални гори на индонезийските острови Суматра и Борнео.

Най-едрият представител на род рафлезии е Рафлезия Арнолди цветът има диаметър повече от 1 метър, а теглото на цвета може да достигне 11 - 15 кг. Той е покрит обикновено със ситни светли петна. Цветът му обикновено е ярък, като при различните видове варира от оранжев до тъмночервен и лилав. Ярката окраска на съцветието привлича различни насекоми. Тъй като в екваториалните гори светлината и хранителните вещества се поемат в най-голямо количество от високите дървета до почвата не достига почти нищо и поради това рафлезията освен паразит е и хищник. Тя се храни с насекомите, които привлича чрез пъстрите си цветове,или с миризмата, която създава около себе си на развалено месо; и ги улавя, когато те влязат в големият отвор по средата на цвета. Изключителното при рафлезиите е, че животът им продължава само 6 - 9 дни.

Кукувича прежда

1831343

Кукувичата прежда е паразитно пълзящо растение, виреещо в умерения, субтропичния, тропичния и екваториалния пояс. По време на еволюцията листата са изчезнали и е останало само стъблото, с което кукувичата прежда се увива около тревисти растения. Върху него след време се появяват семена. Растението не може да живее без гостоприемник, но не задължително остава прилепен за един-единствен през целия си живот – дори да бъде откъснато растението приемник и бъде хвърлена сред друга растителност, кукувичата прежда не умира, а продължава да се храни от новото растението и се разпростира на околните растения. Поради тази причина, когато се унищожават засегнати растения, се горят или се изхвърлят далеч от посевите.

Мечтата на гъбаря

1831340

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е силно отровна гъба от семейство Мухоморкови. Тя е причинител на повечето смъртоносни отравяния, настъпили след консумиране на гъби.

Тя е от рода Amanita на семейство Amanitaceae. Възникнала е в Европа, но се е заселила на всички останали континенти без Антарктида. Среща се в почти всички видове гори. Обича тъмните и влажни места. Появява се в края на пролетта, при дъжд расте и през лятото до късна есен. Бялата форма на зелената мухоморка (A. phalloides var. alba) е идентична във всички белези с изключение на цвета.

Съдържа два вида токсини: фалотоксини и аматоксини. Сред фалотоксините са фалоин, фалоидин, фализин и фалицидин. От аматоксините съдържа аманитохемолизин, аманитин и др. Основният причинител на смърт е токсинът алфа-аманитин. Черният дроб и бъбреците се засягат най-много и често единственият начин да се избегне смъртта е трансплантация на черен дроб. Симптомите на отравяне настъпват след 6 – 24 часа. В повечето случаи необратимата вреда настъпва преди появата на симптоми.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ