Най-популярните митове за мозъка

Разбиваме ги

   
 
Най-популярните митове за мозъка

Мозъкът е най-непознатата човешка карантия. Ако за повърхността на Луната знаем повече, отколкото за дъното на океаните, то за мозъка не знаем почти нищо. Най-интересното е, че и малкото, което сме открили за него, е обгърнато в митове, недомлъвки и глупости. Започваме да ги разбиваме!

1. Колкото повече, толкова повече

1586599

Големината на мозъка няма нищо общо с нивото на IQ. Ако беше така, човешкият череп трябваше да е голям колкото този на кит. Заблудата идва от това, че по време на еволюцията на човека мозъкът е нараствал, но съобразителността и феноменалната ти памет не идват от размера, а от сложността на изградената нервна система.

Често мислещата карантия погрешно е сравнявана със сложна телефонна централа или суперкомпютър. Този орган е много по-сложен и от най-сложната машина. Това можеш да запишеш в графа "Лични постижения".

2. Леви срещу десни

1586597

Автор на идеята е известният невропсихолог Роджър Спери. Той се свързва почти изцяло с откритието му, че двете полукълба на мозъка функционират, както заедно в синхрон, така и поотделно, контролирайки различни висши психични функции. Спери не веднъж изказва опасенията си, че научната му работа може да доведе до митове и погрешни заключения. Така и става. Журналистите и куп разбирачи превърнали научния труд в приказка, как лявата и дясната страна били в коренно различие една с друга. Едната била тази на прагматиците, а другата на творците.

Истината е, че използваш и двете страни при взимането на различни решения. Коя от двете в определен момент ще надделее те определя като характер.

3. КПД

1586602

Неведнъж си чувал да казват, че използваме само 10% от мозъка си, а ясновидки и гадателите, и всякакви там магове - 90%. Лъжа! Ползваш си го целия, просто не наведнъж. Мозъкът контролира всички действия, до които съзнателно нямаш достъп - сърце, кръвообращение, температура и т.н. Сега прибави, че ти се налага да ходиш, гледаш, мислиш, дъвчеш дъвка и т.н.

4. С годините затъпяваш

1586594

Разбира се, доза истина има. Дотам, че колкото повече остаряваш, толкова повече нервни клетки умират. Това намалява краткотрайната памет, концентрацията и координацията. Всичко останало обаче си е супер.

При старите хора има доста по голям речников запас и те го използват много по-добре от младите (главно да коментират модата и колко е зле музиката в днешно време).

Има нещо, което учените наричат "поведенчески образец" и го притежават само възрастните хора. Това е опитът, които им помага да взимат много по-правилни решения и да се справят лесно с проблеми.

5. Мъжете са по-добри в математиката

1586600

Този мит е нищо повече от стереотип. А ти си съвременен джентълмен и се надяваме, че нямаш такива.

6. Мозъчните клетки не се възстановяват

1586601

Дълги години се приемаше за чиста истина. Теорията, че мозъчните клетки не се възстановяват е научно опровергана още в средата на XX век, но впоследствие биолозите откриха още, че нови неврони се образуват и в мозъка на възрастните хора.

Новите неврони се образуват от стволови клетки. Именно постоянно делящите се стволови клетки спасяват мозъка от неизбежна деградация. Част от клетките претърпяват промени на няколко стадия и се превръщат в неврони, а друга част остава като запас.

Така че си пий спокойно! 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ