Най-отровното растение на планетата

27.06.2019, 15:00

Български дисидент е отровен в Лондон с отровата през 1978 г.

   
 
Най-отровното растение на планетата

Ако си имахме каталог с неща, от които ни е страх, той най-вероятно щеше да включва змии, паяци, дълбоки води, неконтролируеми пожари и т.н. Но едно невероятно растение заслужава също да бъде включена към целия този списък: "Христовата палма".

Ricinus communis, както е латинското му название, с гордост носи титлата за най-опасно растение на планетата Земя. Неговите семена съдържат протеина рицин, който е 6,000 пъти по-отровен от цианид и 12,000 пъти по-смъртоносен от отровата на гърмяща змия. При поглъщането на три-четири от тези семена, до няколко дни със сигурност ще си пътник. Всичко ще започне с парещи усещания в устата и гърлото, ще премине през непоносима коремна болка и кървава диария, и така докато отровата не увреди вътрешните ти органи. 

До момента не е изготвена противоотрова за фаталното оръжение на растението. През 1978 г. в Лондон, българският писател Георги Марков е бил убоден с върха на чадър, потопен в рицин. Марков завършва в болницата "Св. Джеймс", където след 4 дни губи живота си. 

2087307

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ