Най-лицемерните пожелания

08.04.2016, 10:30

Почивай в мир и ти също

   
 
Най-лицемерните пожелания

За пожелания ще си говорим, по-точно за нелепите и лицемерни пожелания, които отправяме и получаваме редовно. Защо? Защото хората сме лицемери.

Бъдете здрави - от аптеките по света и у нас

Всеки път, когато ходя да пазарувам в една аптека и ми дадат найлоново пликче с надпис "Бъдете здрави", у мен се надига буря от чувства. Не в положителния регистър. Може ли, хора, да сте толкова лицемерни, се питам. Човек ходи до аптеката да си пазарува не когато е здрав, ако сме така здрави, както ни желаете, едва ли ще ходим често до аптеката, което пък означава, че вие, от фармацевтичните компании, няма да печелите пари. А това не се е случвало през последните десетилетия. Замислих се какви други доста лицемерни пожелания си разменяме всеки ден.

Добър ден

Започваме от нещо много просто и често срещано. Като кажеш на някого, когото не харесваш, а това са някъде около 80% от хората, с които се сблъскваш ежедневно, "Добър ден", вътрешно си казваш "Дано се спънеш и си счупиш носа. Поне носа, надута крава такава. Е, нужно ли е да поздравяваме хората, които не харесваме с "Добър ден"? Нужно е, защото ще ни сметнат за злобни и невъзпитани, а ние не искаме това. Ето защо е лицемерно.

Господ да пази

В това пожелание няма нищо, ама абсолютно нищо лошо, освен ако не се употребява за щяло и нещяло от хора, които изобщо не вярват в Бог.

За много години

Не знам защо, явно така е останало от стааари времена, хората се поздравяват с израза "За много години" по Нова Година, за рождени дни, като се срещнат на улицата. Защо този поздрав да е лицемерен. Първо, по-младите, които само са го чували, не знаят защо го използват, освен това има много по-хубави пожелания за рожден ден и не на последно място - никой не иска да пожелава много години живот на човек, който мрази. Не е хубаво и е доста лицемерно устните ти да казват "За много години", а вътрешно да крещиш "Дано пукнеш, гадино!". Хайде сега, не се правете на света вода ненапита и вие сте си го помисляли все някога за някого.

И ти да си жив и здрав

Това "Да си жив и здрав" е най-изтърканото пожелание на целия свят. Много ясно, че по-важно от здравето няма. Те и аптеките така казват на рекламните си торбички, но никой не иска 300 пъти на рождения си ден да чуе "Да си жив и здрав", особено от човек, който изобщо нехае за твоя живот и здраве. Ако не сте искрени, по-добре не пишете това пожелание на "приятелите" си във Facebook или поне измислете нещо по-оригинално. Например: да оцелееш до следващата година, когато ще ти пожелая същото и да имаш много повече дни без температура, кашлица, хрема, стомашни болки, никакви венерически болести, разстройство и повръщане да не те хващат и най-тежката ти болест да е махмурлук от препиване с приятели. Можело значи, а?

Извинете

Особено, произнесено в градския транспорт, когато разбутваш тълпата, опитвайки се да слезеш. Казваш "Извинете! Извинете! Извинете!", а си мислиш, глупави стадни хора, не разбирате ли, че трябва да сляза, не стойте като пънове, а мръднете нанякъде, да не сте от камък, ще ви се невиди!

Почивай в мир

Тук ще приключа. Не защото няма и други пожелания, върху които да се разпростра, но толкова ми стигат. "Почивай в мир" е едно доста неприятно пожелание. Макар че няма много приятни неща, които можеш да кажеш в случай на смърт. Ако ви се налага да го употребявате, то значи някой е починал, което е достатъчно трагично. Но никой не се е върнал от онзи свят, за да каже там почива ли се, работи ли се, какви са занятията ден и нощ. Има ли ден и нощ. Още по-тъпо е, ако в такъв случай, който и без друго е достатъчно тъжен и тежък, попаднете на погребална агенция "Съдба", "Спокоен сън", "Вечна тишина", "Дойде и твоят ред", "Към двата метра".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ