Най-добрите снайперисти в историята

23.12.2014, 15:30

Пуцат от много далеч

   
 
Най-добрите снайперисти в историята

Снайперистите са особена порода гадове, защото могат да те разпукат от толкова далече, че никога да не се разбере кой те е усмъртил. Разбира се, ние малко им завиждаме, но това е защото не можем да уцелим кошчето от 2 метра разстояние, какво остава да използваме снайпер.

Като във всяка друга сфера, и тук има рекорди и най-най-добри сред най-добрите, така че сега ще ви запознаем с най-прославените снайперисти в историята.

10. Томас Плънкет

1453442

Той е ирландски войник, служещ в британската армия. Това, което го прави един от най-добрите в неговата професия, е фактът, че застрелва френския генерал Огюст-Мари-Франсоа Колбер. В битката при Какабелос Плънкет успява да нацели Колбер от около 600 м. разстояние.

9. Сержант Грейс

1453446

Датата е 9 май 1864 г. Сержант Грейс е снайперист, който постига невероятен за времето си изстрел, довел до най-ироничната смърт. Случва се по време на битката за Спотсилвания. Грейс се прицелва, а мишена е генерал Джон Седжуик (на снимката). Разстоянието е 1000 ярда или 914 м. За онова време подобно разстояние е невероятно голямо за снайперист. Започва малък обстрел, хората на Седжуик се опитват да се прикрият, а той остава напред и казва: "Какво? Страх ви е от един куршум? И какво ще правите, когато започнат всички да стрелят? Срам ме е от вас. От такова разстояние не могат да уцелят и слон." Подчинените му продължават да настояват да потърси прикритие. След няколко секунди Грейс уцелва Седжуик точно под лявото око.

8. Чарлс "Чък" Моуини

1453440

Твърди се, че е убил 103-ма души. Запален ловец, Чарлс се присъединява към военноморските сили през 1967 г. Служи по време на войната във Виетнам и държи рекорда за най-много потвърдени убийства със снайпер във военноморските сили. За 16 месеца убива 103-ма врагове, а още 216 са със статут на вероятност, само защото издирването на телата за потвърждение е твърде опасно. Само няколко негови колеги знаят за рекорда, а чак след 20 години се разбира от широката общественост.

7. Роб Фурлонг

1453438

Бивш кадър на Канадски сили. Той държи рекорда за потвърдено най-дългото като разстояние убийство със снайпер - 2430 м. Случва се през 2002 г., когато Роб участва в операция "Анаконда". Снайперисткият му екип се състои от петима души. Когато трима мъже от Ал-Кайда, изключително добре въоръжени, се придвижват към тях, Роб стреля. Първия път пропуска. Вторият му изстрел удря раницата на мишената. Фурлонг вече е изстрелял третия си куршум, когато вторият удря раницата - времето за достигане до целта е около 3 секунди заради огромното разстояние, така че терористът разбира, че е под обстрел. Въпреки това не реагира адекватно и е прострелян във врата.

6. Василий Зайцев

1453443

Той е с 242 потвърдени убийства със снайпер. Зайцев е роден в Йеленинское и израства в уралските планини. Преди Сталинград работи като чиновник в Съветската армия, но когато научава за конфликта в града, отива доброволец на фронта. След това изкарва курс за снайпер и го местят при снайперистите, където по-късно започва да обучава новобранци. Смята се, че обучените от него мъже са убили повече от 3000 вражески войници. Самият Зайцев има потвърдени 242 убийства между октомври 1942 г. и януари 1943 г. Истинският номер обаче най-вероятно е около 500 души.

5. Людмила Павличенко

1453447

Потвърдените улучени от нея мишени са 309. Първите ѝ убийства са по време на конфликта в Одеса. За два месеца и половина отстрелва 187 души. Когато се налага да се преместят, Людмила прекарва следващите 8 месеца водейки боеве в Севастопол. Точните ѝ снайперски изпълнения продължават и Павличенко дори получава медал за постиженията си. По време на Втората световна война официалната ѝ бройка е 309 души, 36 от които вражески снайперисти.

4. Ефрейтор Франсис Пегахмагабов

1453437

Три пъти е награждаван с военни медали и два пъти е тежко раняван. Водят му се 378 убити от снайпера му геманци.

3. Аделберт Ф. Уолдрон

1453445

Той държи рекорда за най-много потвърдени убийства в американската история - 109. Онова, което впечатлява обаче, не е бройката, а изключителната точност на изпълненията.

2. Карлос Норман Хечкок II

1453444

Именно Хечкок е човекът с най-прочутия изстрел в историята на снайперистите. Той стреля на много голямо разстояние, куршумът влиза в снайпера на вражески войник, удря го в окото и го убива.

1. Симо Хайюха

1453439

Финландецът, наричан още "бялата смърт" е единственият снайперист в класацията, който не използва оптически мерник, а на металната му мушка са записани 705 потвърдени убийства. Това остава ненадминат рекорд за най-много умъртвяващи изстрели със снайпер. Егати!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ