"Един фаляхфел' със - без сиос, люту да му сляга?" - едва ли има млад човек, които да не е чувал това или подобно изречение късно вечер, спирайки да хапне арабски сандвич на път за вкъщи. Фалафелът се е превърнал в среднощна класика и градската култура му е отделила заслужено място. Отскоро обаче сандвичът от леблебиено кюфте и арабска питка получи място и в "Рекордите на Гинес".
Рекордът за най-голям фалафел бил поставен от екипа от 10-те готвачи на хотел "Landmark" в Аман, Йордания. Рецептата пък е доста проста, но за сметка на това доста обемиста – 80 кг. леблебия, 5 кг. кромид лук, 2 кг. пресен магданоз и кориандър. Хотелското кюфте пък било изпържено в 350 литра нагорещено олио.
Официалният говорител на "Гинес" - Анабел Лалади, заявила съвсем авторитетно, че: "това е велико постижение и в следващите години ще е много трудно рекордът да бъде подобрен. Поздравявам всички, взели участие в поставянето на рекорда".
Били нужни 25 минути, за да се опържи великанската хапка, а с нея били заситени 600 гладни гости на хотела. Това, което малко ни разочарова обаче, беше, че не са изпържили още няколко такива фалафелища и не са направили един голям сандвич, както си му е редът. Ще им трябват само арабска питка с площ 20 квадратни метра, три-четири лехи домати и марули, и не повече от десетина кофи чеснов сос. Колко му е? "А'кх вие гледа кхлипче на гулям фаляхфел' по-долю".