Най-важната роля на всеки пръст

25.05.2016, 17:30

Никой не е за подценяване

   
 
Най-важната роля на всеки пръст

Чудили ли сте се някога каква е ролята на всеки пръст на ръката ви? Едно е сигурно - всеки от тях се ползва на нещо и неслучайно стърчи там. 

Палец

Това е може би най-важният пръст (макар че зависи от гледната точка). Неговата първична функция е да се противопоставя на другите пръсти (което, както знаете, го има само при хората и при някои маймуни) и затова има голямо значение за захващането. Нокътят на палеца расте по-бавно от ноктите на останалите пръсти.

Освен за захващане, го ползваме, когато искаме да кажем, че всичко е наред (изправен нагоре), докато спираме автомобили на автостоп, за да се хванем на бас и не на последно място, за да се изпълни волята на Императора.

На състезанията с гладиаторите в Древен Рим победителят очаква знака от трибуната - или на императора, или на високопоставения велможа, който определя каква е съдбата на победения. Ако палецът сочи нагоре, е знак за помилване. Когато палецът сочи надолу, означава смърт.

Показалец

Това е може би най-развитият пръст. И е много добър в прецизните движения. Ползваме го, за да държим молив или химикал, да посочваме хора и неща, а напоследък е най-използван, за да цъкаме по телефоните и таблетите си с тъчскрийн. И най-важното - с показалеца скролваме, скролваме, скролваме.

Среден пръст

Както е известно и видно, за много хора това е най-ползваният пръст. Освен това е най-дългият и най-силният и e центърът на ръката. Неговата сила се усеща най-много, когато трябва да дърпате. Е, разбира се, има хора, които го използват само за да го показват на други хора, които ги дразнят или на всички останали шофьори на пътя.

Безимен пръст

Четвъртият пръст на човешката ръка е най-малко използваният и най-слабият. Трудно можете да го държите изправен самостоятелно. Той просто помага на другите пръсти в изпълнението на техните функции. Вероятно заради това и за да има една важна функция, да се осмисли съществуването му един вид, е решено на него да се носи годежният пръстен и брачната халка. Не е случайно, де.

Според легендата, която идва от древен Египет и след това древен Рим, през този пръст минава кръвоносен съд, наречен "вена на любовта", който отвежда право в сърцето.

Кутрето

Функциите на малкото пръстче не се различават много от тези на останалите четири, но крайното му положение позволява по-голям обхват на движението. Съществуват хора, които ползват малкия си пръст и най-вече отгледания на него хигиенен нокът, за да ровичкат в ушите, носа, главата си и по всичките си отвори, което смеем да твърдим, че не е изначалната функция на малкия пръст.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ