Наистина ли Юрий Гагарин е първият космонавт?

13.04.2020, 09:00

Някоко интересни теории!

   
 
Наистина ли Юрий Гагарин е първият космонавт?

На 12 април 1961 Гагарин осъществява паметно излитане в космоса. Тогава се смята, че именно той е първият астронавт с това постижение. Но след време се появяват теории за това, че преди него е имало много други космонавти, посетили космоса. За съжаление обаче те са починали.

Ето как стоят нещата!

Владимир Илюшин

На 11 април 1961 г., ден преди полета на Гагарин, пише че орбиталният полет вече е приключил от тестовия пилот Владимир Илюшин. Оборудването на борда отказва, поради което той каа в Китай. Смята се дори, че Илюшин е включен в Книгата на рекордите на Гинес за 1964 г. като първият човек в космоса. Но през 1960 г. Илюшин получава сериозни наранявания на краката при инцидент и няма как да се върне в авиацията. Отначало се лекува в Москва, а след това в Китай. Владимир почива през 2010 година.

Петър Долгов

2224108

Западни медии го определят като първия космонавт. Той действително отива в космоса, но за съжаление умира. Петър Долгов умира през ноември 1962 г. Причината е неуспешен експериментален скок с парашут от стратосферата, по време на който в шлема на Долгов се е образува пукнатина. В крайна сметка той загива точно по време на скока.

Имало е много космонавти преди Гагарин

По онова време италианската континентална телеграфна агенция пише, че СССР отдавна практикува изстрелването на хора в космоса не само на космически кораби, но и на пилотирани балистични ракети. Всички участници в тези "експерименти" загиват. Сред тях са Сергей Шиборин, Алексей Ледовски, Мария Громова и Андрей Митков.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ