На какво мирише Луната?

   
 
На какво мирише Луната?

Едно от най-симпатичните неща в изложбата "Отвъд планетата Земя" на Американския природонаучен музей е хитроумната джаджа, която ти позволява буквално да подушиш Луната. Шантаво, нали?

Машината работи много просто. Слагаш носа си в определения за целта процеп, натискаш един бутон и вдишваш лунно ароматизиран въздух за десет секунди.

Астронавтите Чарли Дюк (Аполо 16) и Ген Кернан (Аполо 17) уподобяват лунния мирис като този на "възпламенен барут". Дюк твърди, че бил доста силен. По време на мисията си Кернан споделил с контролната кула следното: "Тук мирише така, все едно някой току-що е гръмнал с карабина", говорейки за миризмата в лунния модул. Да, вярно е. Луната наистина мирише горе-долу така - някак леко металически. След като я помиришеш, усещаш метален вкус в средата на езика си. Това е доста странно, защото според НАСА прахът, който покрива лунните простори, химически няма нищо общо с барута.

Почти половината от Луната е изградена от стъклоподобен силициев диоксид, образуван от метеоритите, които се разбиват в нея. Тези сблъсъци продължават вече милиони години и разтапят повърхността на Луната в стъкло, а след това го разбиват на миниатюрни парчета. Лунният прах е също богат на желязо, калций и магнезий, споени в минерали като оливин и пироксен.

Как е възможно обаче Луната да има мирис, след като там няма въздух. Астронавтите усещали миризмата вътре в капсулите си. Скафандрите и костюмите им били пълни с прахта, покриваща Луната. Миризмата била доста силна и според Джак Смит, който бил на борда на Аполо 17 заедно с Кернан. Той споделя: "Когато свалих шлема си, след първото си излизане навън, имах силна реакция към прахта. Спиралната кост в носа ми (хрущялни образувания) беше подута."

Все пак апаратът от изложбата "Отвъд планетата Земя" не стига толкова далеч и не може да навреди на ничия спирална кост (пък била тя и всъщност хрущял). Той предава само миризмата на Луната, без да съдържа в себе си вредни частици.

Единственото, което ни остава, е да се надяваме изложбата да напусне Америка и да тръгне на "турне", за да усетим и ние мириса на Луната. Възможността машината за лунен мирис да посети България обаче е горе-долу същата като тази ние самите да идем на Луната.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ