Мъжка кухня: Направи си кетчуп

26.07.2021, 09:00

Не се бъзикаме!

   
 
Мъжка кухня: Направи си кетчуп

Не можем да си представим пържените картофки и пицата на парче без кетчуп. Но напоследък няма никакъв вкусен кетчуп по магазините. Затова днес ще ти покажем как да си г направиш сам, вместо да ядеш боклуците от супермаркетите.

Трябват ни:

5 кг зрели домати;

1 кг лук;

250 г захар;

2 супени лъжици сол;

1 чаена лъжичка смляна канела;

1 чаена лъжичка смлян черен пипер;

1 чаена лъжичка червен пипер

1 чаена лъжичка смлян карамфил;

50 мл 9% оцет - по желание.

Нарежи доматите на големи парчета. Постави ги в тенджера на слаб огън. Остави да къкрят 40-50 минути. Добави лук като го нарежеш на големи парчета. Остави го да заври и остави да къкри на слаб огън още около два часа. Махни съда от огъня. Добави всички останали съставки с изключение на оцета. Смели сместа с пасатор до гладка смес. Доматните семена могат да бъдат отстранени с помощта на сито. След това отново постави на огън за около два часа.

Добави оцет 10 минути преди края на готвенето и разбъркай добре. Сместа вече трябва да се е сгъстила добре. И между другото, кетчупът много обича експерименти: например, можете да добавиш ябълки, сливи и чушки.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ