
Не можем да си представим пържените картофки и пицата на парче без кетчуп. Но напоследък няма никакъв вкусен кетчуп по магазините. Затова днес ще ти покажем как да си г направиш сам, вместо да ядеш боклуците от супермаркетите.
Трябват ни:
5 кг зрели домати;
1 кг лук;
250 г захар;
2 супени лъжици сол;
1 чаена лъжичка смляна канела;
1 чаена лъжичка смлян черен пипер;
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка смлян карамфил;
50 мл 9% оцет - по желание.
Нарежи доматите на големи парчета. Постави ги в тенджера на слаб огън. Остави да къкрят 40-50 минути. Добави лук като го нарежеш на големи парчета. Остави го да заври и остави да къкри на слаб огън още около два часа. Махни съда от огъня. Добави всички останали съставки с изключение на оцета. Смели сместа с пасатор до гладка смес. Доматните семена могат да бъдат отстранени с помощта на сито. След това отново постави на огън за около два часа.
Добави оцет 10 минути преди края на готвенето и разбъркай добре. Сместа вече трябва да се е сгъстила добре. И между другото, кетчупът много обича експерименти: например, можете да добавиш ябълки, сливи и чушки.