Мъже с папийонки  8 Виж всички снимки

   
 

The Smugglers Collective без цензура

Може и да не сте чували за Димитър и Павел, но вероятността съзнанието ви да прави причудливи асоциации със суниг, рокендрол и изкусителни pin-up красавици, развихрени в ритъма на танца, при споменаване на името "The Smugglers Collective" е твърде голяма.

Двамата симпатяги са съставните части от най-популярното диджей дуо в България и една от главните причини за все по-многобройните мадами по улицата, които досущ приличат на онези изкусителни създания пo ретро рекламите и пощенски картички.

Както се самоопределят, The Smugglers Collective са контрабандисти и то не само на музика, но и на цяла една култура - тази на винтидж предметите, жените с алени устни и красиви къдрици и мъжете с папийонки.

Ето какво ми разказаха те надве-натри за суинг партитата, бурлеските и джентълменското поведение като начин на живот...

Как изобщо се запалихте по винтидж културата?

Митко: Отначало се запалихме по-скоро по музиката. Културата - във всичките ѝ аспекти - я опознахме доста по-късно. Това се случи в периода, в който бяхме във Франция. Там бяхме тотално облъчени от винтидж културата и тогава всъщност осъзнахме, че бихме искали да се изразяваме именно по този начин - и чрез музиката и чрез танците и чрез облеклото.

Що се отнася до винтидж културата у нас, вие сте нещо като пионери. До голяма степен вие бяхте тези, които я привнесоха у нас. Трудно ли беше в началото? Как го приеха хората?

Павката: Реално, не сме срещали никакви големи трудности в това начинание. Хората откликнаха много добре още от самото начало. Собствениците на заведенията, където започнахме да пускаме, също. Винаги сме намирали много привърженици на идеите си и всъщност осъзнахме, че тук има адски много хора, които се интересуват от тази култура.

А кой ви помогна?

Павката: Този, който ни помогна да си повярваме реално, е Мартин Михайлов от "Строежа", където започнахме да правим и първите си партита. Покрай тях всъщност видяхме, че интерес към тази концепция има. Той организира и първия концерт на Cherry Poppin' Daddies, който съвпадна с нашето появяване. Него използвахме като повод за няколко before партита.

Кои световни изпълнители сте подгрявали и кои са ви впечатлили най-много?

Митко: Подгрявали сме оркестъра на Дюк Елингтън, както и електро-суинг формацията Parov Stelar, като най-емблематични, поне засега, за нас са Parov.

Павката: Да, това действително бе едно от най-удивителните ни изживявания като диджеи и като музиканти. Отделно от това, подгрявали сме още The Corespondents, The Bullets, много често свирим и със Santimental Swingers. Това всъщност е още един аспект от нашите изяви - парти, съчетано с група на живо.

Вие организирате и атрактивните бурлеска спектакли в София. Как се свързахте с бурлеските?

Митко: С тях се познаваме още от Франция. Павката познаваше една от главните изпълнителки - Лейди Фло. И тъй като дойде време да еволюираме в това, което правим, бурлеска спектаклите всъщност бяха най-логичното решение. Уредихме момичетата да дойдат и вече имат четири спектакъла в София.

Павката: Започнахме да правим бурлеска спектаклите, защото решихме, че е време за нещо ново от тази епоха, което искахме да покажем на българската публика. И тези спектакли бяха най-подходящото решение. Лейди Фло е основател на една от най-големите бурлеска агенции в Европа - Neo Retro - и благодарение на нея успяхме да запознаем българската публика с някои от най-големите и атрактивни звезди в момента.

А целувала ли ви е бурлеска?

Павката: О, всички са ни целували, хаха!

Митко: Те имат една прекрасна традиция - преди да излязат на сцената, всички се потупват по дупетата - останала е още от кабаретата. Съответно, ние много обичаме да сме отзад на сцената и да им помогнем да излязат пред публиката. Да им вдъхнем кураж, така да се каже.

Знам че и двамата сте обвързани, а на вашите партита идват изключително красиви и атрактивно облечени дами. Как лавирате в тази ситуация?

Павел: Пултът е нависоко, хаха. Истината е, че на нашите партита наистина идват доста красиви момичета, но във винтидж културата на почит е кавалерството. Не е като да отидеш на дискотека, да се напиеш до безсъзнание и да се хванеш с първия, който ти попадне.

Значи не сте получавали по-неприлични предложения от фенки?

Павел: Не, не се е случвало. Само сме чували, че стават такива работи с някои колеги, но с нас не става!

Митко: Да, факт. Макар че, много би ми се искало някога да започнат да летят сутиени към пулта, например.

На бурлеска спектаклите принципно често се случва да се хвърлят сутиени...

Митко: Е, това е различно. Те са артисти. В крайна сметка всички сме професионалисти и работим заедно.

Павел: Пък и ние генерално не гледаме самите спектакли: Митко пуска музиката, а аз стоя и общо взето гледам къде ще падне сутиенът, за да го прибера. Като помощен персонал сме. И често разбираме какво всъщност се е случило от снимките и видеоклиповете от събитията.

А самите те разказвали ли са ви за случаи, в които нахалници започват да ги притесняват?

Павел: Те са имали много такива случаи, но генерално, бурлеска танцьорките са доста властни жени, доста бойни. И когато някой мъж се отнесе с неуважение към тях, много бързо съумяват да го поставят на мястото му или да го накарат да се чувства зле.

Митко: Определено не им трябва мъжка помощ.

На 10-ти февруари престои третото издание на SMUGGLERS SWING CLUB в София. С какво ще ни изненадате този път?

Митко: За пръв път ще има група на живо - поканили сме The Correspondents - британското суинг/електро/джаз/хип-хоп дуо. Те са същински машини.

Павката: Това ще бъде най-мащабният SMUGGLERS SWING CLUB досега. Мястото (клуб Mixtape 5 в София) има изключителен капацитет и позволява включването на всички елементи на винтидж културата - музика, танци, мода, грим, прически. Ще има място отделено за специалния будоар на Vintage Sofia, където всички гостуващи дами биха могли да се сдобият с ретро грим и прическа и да си направят ретро снимки. Общо взето, цялото събитие ще бъде една истинска машина на времето.

Какво още разказаха The Smugglers Collective за винтидж културата, рокендрола и суинга, научете в Jenite.bg.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 6
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 10.02.2012 | 10:58
6 като усмички от старите ленти са
от Не е посочен | 10.02.2012 | 10:00
5 тия са големи пичове
от Не е посочен | 09.02.2012 | 18:16
4 имам едни страи елечета на село вълнени, да взема да им ги дам
от Не е посочен | 09.02.2012 | 18:10
3 тия сякаш от 20-е на миналия век си ги извадил
от Не е посочен | 09.02.2012 | 18:05
2 суингъри, симпатяги
от Не е посочен | 09.02.2012 | 17:42
1 Големи са сладури тези двамата :)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ