Музиката на Грегъри Портър лекува душата

15.10.2015, 11:30

Джаз от най-високо ниво в НДК

   
 
Музиката на Грегъри Портър лекува душата

Ако не сте чували за Грегъри Портър и неговия фантастичен глас, вероятно ще подминете безразлично факта, че американецът ще изнесе първия си концерт у нас само след няколко дни - на 18 октомври. А ако пропуснете това събитие, има вероятност да съжалявате много дълго време.

Причината е в музиката, разбира се. Искрената музика, която излиза от цялото му същество, ще може да достигне и до вас, стига в неделя да сте в зала 3 на НДК. Истинските любители на джаз музиката със сигурност знаят кой е Грегъри Портър, но онези, които не го познават, може би ще се изненадат от нежността и неочакваната топлина, която блика от този едър и на пръв поглед грубоват мъж.

43-годишният Грегъри е роден в Сакраменто, но е отгледан в Калифорния от самотната си майка, която има осем деца. Животът му никак не е лесен. Изпълнено със спорт и музика, ежедневието на Портър неизбежно се сблъсква и с крайни расистки набези. Е, Грегъри не само се справя с трудностите, но и успява да научи много важни уроци - да помага на хората винаги, когато може. И го прави с музика.

 

 

В множество интервюта джаз изпълнителят споделя, че след концерти при него идват хора, които го питат: "Къде си бил досега? Защо не те бяхме чували?". Той смята, че това се дължи на опитите му да достигне до цялото разнообразие на публиката, без да изневерява на собствените си усещания, разбира се. Затова и не е никак изненадващо, че Портър е номиниран три пъти за "Грами" - за най-добър вокален джаз албум ("Water", 2010), за най-добро традиционно R&B изпълнение за песента "Real Good Hands" и за най-добър джаз албум за "Liquid Spirit", като този път печели статуетката.

Ексцентричен, но едновременно с това с изключителното умение да успокоява и олекотява чрез музиката си, Грегъри Портър е голям глас, голям мъж, голям талант. А България има голям късмет, че този певец ще дойде при нас и ще ни представи албума си "Liquid Spirit", както и други вече станали емблематични негови парчета.

Казват, че джазът лекува душата. Ако това е така, то един от най-добрите специалисти в "джазовата медицина" ще дойде у нас за показно. Присъствието е наложително. Душата ви ще ви е благодарна.

1582530

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ