Митове за времето

14.08.2014, 15:26

Какво можем и какво не можем да правим с него?

   
 
Митове за времето

Да дефинираме времето на пръв поглед е лесна задача – часове и минути, дни и седмици. Истинското значение на времето обаче до ден днешен си остава загадка. Има доста интересни теории, които предполагат как времето би могло да тече по повече от един начин. Вижте някои от тях.

Медитацията и времето

В своята книга "Принципите на психологията", издадена още през 1890 година, Уилям Джеймс твърди, че е невъзможно да се концентрираме изцяло върху настоящето, тъй като във всеки един момент около нас има "ехо" от миналото и "предвестник" на бъдещето. Действително, мозъците ни често не умеят да остават за дълго в настоящето и си мислят за миналото, което не могат да поправят, и за бъдещето, което може и да не се случи. Според Джеймс в този случай помага медитацията, тъй като тя се подчинява на принципа "Бъди тук сега". Доказано е, че медитацията забавя възприятието ни за време и по този начин ни релаксира и отпуска.

Нюйоркската минута

Според Джони Карсън "Нюйоркската минута" е интервалът между светването на зеления светофар в трафика на Манхатън и бипкането на автомобилите зад вас. Явно в Ню Йорк животът е толкова бърз, че представата на местните за времето логично също се забързва. Това се наблюдава не само в Ню Йорк, но и във всеки по-голям град по света. Защо се получава така? Това може да се разгледа като т.нар. "Илюзия на стопирания часовник". Това се случва когато рязко отместите поглед от един часовник към друг. Изведнъж ви изглежда така, сякаш стрелките изобщо не са мръднали и секундата е станала по-дълга. Това се случва, тъй като при рязко преместване на погледа губим част от старата информация, която впоследствие се наслагва върху новата.

Музиката и времето

Някога случвало ли ви се е да се "изгубите" в някоя песен? Музиката има способността да създава впечатление за паралелен свят и да причинява усещане за безвремие. Това определение е доста сложно, тъй като никой не може да обясни първоначалния замисъл на музиканта. Никой не знае колко бързо е възнамерявал Моцарт да звучи "Концерт за пиано номер 24", нали? Обикновено произведенията на класическата музика са доста разнообразни откъм темпо, за да позволят на слушателите да вложат всичките си възприятия и в съзнанието си да направят композицията толкова бърза, колкото пожелаят.

Наркотиците и времето

В зависимост от ситуацията, както и от самият наркотик, наркотичните вещества могат много сериозно да изкривят възприятията ни за време. Например Томас де Куйнси, авторът на книгата "Confessions of an English Opium Eater”, твърди че е преживял 70 години за една нощ. Подобно твърдения поддържа и писателят Олдъс Хъксли след една вечер, в която употребява LSD. Това е така, тъй като наркотиците, така да се каже, махат бариерите на всички мозъчни възприятия, включително и на тези за времето и затова се получават подобни аномалии при хора, употребяващи наркотични или упойващи вещества.

Вечността

Представете си огромен бетонен куб с размер 100 квадратни метра. Веднъж годишно една птичка каца на него и го кълве в продължение на минута. Едва след като целият куб е изкълван минава една секунда от вечността.

На теория вечността е необятна и безкрайна. Въпреки че хората не могат да обхванат вечността те са правили много опити да я символизират. Най-популярните символи на вечността са кръгът (по обясними причини) и математическият знак за безкрайност.

Според теолозите вечността има съвсем друго значение. Това всъщност е задгробният живот, тъй като след смъртта душата продължава да съществува вечно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ