Медицински феномен: Как мъртвите възкръсват?

21.06.2021, 09:00

Невероятно!

   
 
Медицински феномен: Как мъртвите възкръсват?

Невероятно е, но мъртвите наистина могат да възкръснат! Това са редки случаи, но са описани в медицинската литература.

Какво представлява синдромът на Лазар? Синдромът на Лазар или самореанимация е спонтанното възстановяване на нормалния пулс, след като пациентът вече е обявен за мъртъв. Това обикновено се случва, когато лекарите се опитват да реанимират пациент, но не успяват. Името на синдрома идва от библейската история за това как Исус Христос възкресиил човек на име Лазар.

За първи път е регистриран през 1982 г. По-рано се смята, че синдромът е регистриран само 38 пъти оттогава. Но наскоро европейски учени проведоха проучване на бази данни с медицинска литература и преброиха общо 65 случая, от които 22 пациенти оцеляват. Всъщност синдромът е дори по-често срещан, просто не всички случаи са регистрирани. Преди няколко години е проведено проучване сред лекари и реаниматори на линейки, според което половината от тези лекари са се срещали на практика със "синдрома на Лазар".

Какви са причините за синдрома на Лазар? Никой не знае. Това е много малко проучен феномен. Но много учени подчертават, че е важно да се говори за това, дори без да се знаят причините. Ако глекарите не обявяват човека за мъртъв веднага и да го наблюдават поне още 10 минути, тогава можгат да бъдат спасени много животи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ