Малко любопитни факти за Големия бариерен риф

29.11.2016, 13:30

Климатичните промени заплашват и един от най-уникалните природни обекти в света

   
 
Малко любопитни факти за Големия бариерен риф

Наскоро учени от Австралийския изследователски съвет публикуваха притеснителни данни за състиянието на Големия бариерин риф, според които две трети от коралите в рифа са загубили естествения си цвят. Причина за това е ненормалното повишаване на температурата на водата в световния океан, което не е изненада с оглед на цялостната климатична ситуация през 2016 г., която е най-топлата година в историята. За да се възстанови цвета на коралите ще са нужни най-малко 15 години, но това при положение, че настъпи охлаждане на водата, което не се очаква. 

Поради този не особено приятен повод, решихме да споделим с вас някои интересни факти за най-големия коралов риф в света. Според ЮНЕСКО той не е заплашен от унищожение, но тези новини са най-малкото притеснителни, така че е добре да знаем какъв уникален природен феномен можем да загубим, ако не се преборим с климатичните промени. 

- Големият бариерен риф е най-голямата коралова система в света. 

- Образуван е преди около 20 млн. години.

- Състои се от над 2900 отделни рифа и 900 острова, и се простира на повече от 2600 км. дължина и 250 км. ширина. 

- Нарича се "бариерен", защото присъствието му защитава плитките крайбрежни води от открития океан. Тази защита спомага за оцеляването на много видове морски растения и животни.

- Може да се види от космоса.

- Той се радва на страхотен интерес от туристи и над 2 милиона души го посещават всяка година.

- Австралия печели по близо 5-6 милиарда австралийски долара (4-5 милиарда щатски долара) от туризъм по рифа.

- Големият бариерен риф е по-голям от Великобритания, Холандия и Швейцария взети заедно. Има приблизително същата площ като Германия.

- Животинското му разнообразие е огромно. Освен над 600-те вида корали, там има 30 вида китове и делфини, 6 вида морски костенурки, 215 вида птици, 17 вида морски змии и над 1500 вида риби. 

- 10% от всички видове риби в света могат да бъдат намерени в рамките на Големия бариерен риф.

- Всяка пролет милиони корали изхвърлят хайвера си в синхрон. Това явление може да се нарече най-мащабният оргазъм в света.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ