Маймуните могат да говорят, но предпочитат да мълчат! Ново изследване!

15.12.2016, 21:00

Имаме запис

   
 
Маймуните могат да говорят, но предпочитат да мълчат! Ново изследване!

Африканските и азиатските макаци са напълно в състояние да произнасят думи, дори цели сложни изречения. Защо тогава все още не са проговорили?

Макаците са род маймуни и най-широко разпространените примати след човека, срещат се от Гибралтарската скала в Европа (например Магот) през Северна Африка из цяла Южна и Югоизточна Азия до Япония. Според различни източници, родът включва между 20 и 22 отделни представителя.

Изследване публикувано в Science Advances доказва, че азиатските и африканските макаци имат колебание на гласните струни съвсем като при човека.

Професор Азиф Газанфар от психологическия факултет в Принстън и неговия колега когнетивният биолог Такумеш Фитз – професор от Виенския университет използват рентгенови снимки, за да изучат вокалната анатомия на приматите. След като данните са събрани те използват услугите на Барт Де Бура от лабораторията за изкуствен интелект VUB в Белгия. Той преобразува данните в компютърен модел – за да определи вокалният диапазон на маймуните и физиологическите атрибути.

Става ясно, че макаците имат физиологичната способност да говорят, но някой трябва да ги научи на това. Речта на макака се различава от човешката, разбира се, дори е доста зловеща – можеш да я чуеш тук.

В крайна сметка макаците могат да говорят, но мълчат, защото макар и да имат физическата възможност да го правят – не им достига умствената.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ