Магазин-менте на Apple разбуни духовете

25.07.2011, 13:54

Фалшификат-бижу!

   
 
Магазин-менте на Apple разбуни духовете

Китайските фалшификатори винаги са били в крак с развитието на технологията във всяко едно от направленията ѝ. Напоследък основната им цел са продуктите на Apple. Никой обаче не е очаквал, че в Китай ще направят перфектния фалшификат на цял магазин на марката.

Магазинът се намира в Кунмин и е бил забелязан от 27-годишна американска блогърка, която живее в града. От Ройтерс потвърждават, че всичко в магазина и извън него напълно отговаря на оригиналните - бяло Apple лого, дървени маси и усмихнат персонал, за който е чест да работи за такова име. В помещението има специално обособени секции, посветени на различните продукти. Големи плакати рекламират iPhone 4 и MacBook Pro. Според блогърката, чийто прякор е BirdAbroad, мястото напълно прилича на истинските Apple центрове по света и измамата би могла да се усети наистина много трудно. Елементарна справка показала, че в Кунмин няма магазини на Apple. Съществуват 13 оторизирани представители на марката, но те не са във фирмени магазини.

Още миналата седмица BirdAbroad пише в блога си: "Това е фалшификат на Apple. Прекрасно менте, направо брилянтно. Най-сполучливото копие на магазин, което някога съм виждала. И понеже съм любопитна, влязох в магазина и поговорих с продавачите, които, заклевам се, съвсем искрено вярваха, че работят за Apple."

След публикуването на информацията в блога, световните медии веднага се свързват с говорителя на марката, но той отказва всякакъв коментар. Единственото, което съветва клиентите, е да проверят в сайта на Apple къде по света се продават продуктите им.

Според американски специалисти Китай през годините се е превърнал в синоним на евтина работна ръка, а оттам и евтино производство. Това впрочем може да го каже всеки един от нас. Наличието на цял магазин-фалшификат показва колко незначително е понятието "интелектуална собственост" в Китай.

Все още не е ясно дали във въпросния магазин в Кунмин се продават оригинални или фалшиви стоки. Възможно е стоката да е оригинална, но да е внесена контрабандно и по този начин да са спестени данъци.

Вижте кратко видео на BirdAbroad из магазина:

След кратка разходка в близост до така добре изработения фалшификат на "Apple Store", блогърката се натъкнала на още два подобни магазина. На единия пишело "Apple Stoer" - грешка, която би трябвало да говори достатъчно за произхода на стоките вътре. Ако изобщо някой в Китай се замисля за значението на думите "оригинален", "гаранция", "права" и т.н. След огромния интерес, който откритието на BirdAbroad предизвика, властите в Кунмин започнаха да правят разследване по случая. Междувременно в блога на Джесика (както се казва всъщност) бе подета инициатива за качване на снимки на фалшиви Apple магазини по цял свят. Списъкът набъбва, а засега в него фигурират снимки с обекти от Мандалей в Мианмар, Загреб в Хърватия, Ню Йорк и др.

Днес стана ясно, че след проверка на над 300 магазина в цялата страна, китайските власти са затворили два от тях, тъй като не представили нужните документи. И двата се намират в град Кунмин. Интересно е за тези няколко дена, откакто BirdAbroad за първи път повдигна темата, колко нови "оригинални" магазина са се появили в света. И ако в целия скандал не беше намесено името на Apple, реакциите щяха ли да бъдат така светкавични? Питаме и, честно казано, отговор не чакаме.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ