Лятно преодоляване на страха от палатката

02.08.2011, 15:37

   
 
Лятно преодоляване на страха от палатката

Лято е. Август е. Морската вода е топла. Нощите са приятни. С три думи - идеално за палатки. Ако сте човек, който за първи път отива някъде на палатка, сигурно се чувствате несигурен. Притеснявате се как ще спите, няма ли да ви е студено, защитава ли ви нещо от дъжд. Вероятно се чудите какво трябва да си носите и от какво няма да имате нужда. Затова ние ще се опитаме да ви помогнем в тази посока в два материала, посветени на почивката на палатки. Днешният е свързан с морето, къмпингите и няколко съвета как да се справите.

Като за начало се снабдете с палатка. Съветваме ви, ако ви е за първи път, да я вземете назаем от приятел. Той ще ви каже как точно се разпъва, ще ви обясни всички хитринки и вероятно ще ви улесни поне в тази посока. Иначе цените на палатките варират от 80 лв. до 800 лв., така че ще можете да си вземете по ваш вкус, но ви препоръчваме да изберете двупластова палатка, чиято горна част пази от дъжд.

Освен палатка, добре е да си вземете и шалте, което макар и тънко, е достатъчно, за да подравни повърхността под вас. Новата мода сред привържениците на лагеруването на палатки са надуваемите дюшеци, които, ако са по мярка, са изключително удобни. Но са свързани с малко повече финанси, така че вие сами трябва да решите дали имате нужда.

Абсолютно задължително е, ако сте решили да почивате на палатка, да си вземете следните неща: фенер или челник, нож, дебели дрехи, репелент против насекоми, прибори за хранене, противоалергични лекарства, газово котлонче и др. Хубаво е да си вземете и сгъваем стол, но като имаме предвид, че ще бъдете на плажа, липсата му може и да не се окаже фатална.

У нас морски къмпинги има доста и лесно ще намерите място за вашата палатка. Друг е въпросът в какво състояние са били едно време и как изглеждат днес. Преди не чак толкова много години ходенето на море на палатки носеше едновременно екзотика и усамотение. Сега е останала само екзотиката, а масовостта на този тип почивка започва да размива границите на екзотичното и да го превръща във все по-обикновено. Най-посещаваните къмпинги у нас са Арапя и Градина, въпреки че едва ли има места по родното Черноморие, на които някой да се оплаква от липса на хора. Пренаселването идва основно от чуждите туристи, за които, както знаем, излиза изгодно да почиват у нас. Но те предпочитат хотелите.

Така или иначе обаче, ако търсите нещо различно от традиционния хотел с чадър и шезлонг, именно къмпингът е вашето място. Не ни разбирайте погрешно, самите ние обичаме да почиваме и по двата начина - с басейн, чиста стая и биричка на личния шезлонг, а след това - в пясъчната палатка и по 24 часа на плажа. Условията в българските къмпинги в никакъв случай не са мизерни, както често изтъкват противници на този тип почивка. Душовете, тоалетните, заведенията и всичко наоколо е напълно в тон с настроението на хората по плажа - лежерно и не чак толкова капризно. Така че, не се колебайте.

Ако изпитвате истински ужас от морското спане на палатки, може би първо трябва да започнете с двудневно или тридневно лагеруване на планина или някоя китна полянка с много приятели и още повече бира. За кратък период случващото се около вас ще бъде възприето много по-лесно, а и по-скоро ще сте си у дома, където се намира любимата ви баня. Повече подробности за палатките на планина ще ви дадем друг път, когато не сме тотално обзети от желанието да избягаме на морето, както сега.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ