Кръстникът или Баладата на смъртта 2

16.12.2011, 17:15

   
 
Кръстникът или Баладата на смъртта

Ако сте отворили този материал, защото имате интерес към едноименния филм или към някой от психо-жанровете (като "Гробище за домашни любимци" например) то много съжалявам, че съм ви подвел. Тук ще говоря само и единствено за музика, при това за качествената музика, а именно рокът! Сори чалга-фенове, но тук слушаме само такава, ако ви е проблем – обвинете ме в дискриминация.

Въпросът, който искам да засегна днес е свързан с една банда, която отдавна не е на мода. Въпреки това, в края на 80-те и началото на 90-те, бяха тотални разбивачи на класации. Ще подскажа още малко – техният първи албум все още е на първо място по продажби, спрямо която и да е рок-банда. Той става 18 пъти платинен в Щатите. Говоря за "Appetite for Destruction" на Guns N'Roses!

Аз обаче искам да сравня двамата соло-китаристи на групата. За онези, които са пропуснали, тя се събра отново преди няколко години, като само Аксел Роуз е от стария състав. Чат-пат се появява и по някой друг член. Предполагам не само на мен ми е кофти от факта, че през 94-та Аксел и Слаш разтуриха панаира. Но, както и да е.

През 2006-та групата започна работа по новия си албум "Chinese Democracy", а през 2007-та го представиха на аудиторията. За съжаление, не беше това, което се надявахме да получим. Няма я онази тръпка, онази искра, която се получаваше между фронтмена и едновремешния къдрав китарист.

В края на март през 2009-та Guns обявиха официално в страницата си новия си соло-китарист- DJ Ashba. Не знам дали само на мен ми се стори странен факта, че в групата, и то точно в тази роля, влиза човек, които прилича повече на емо, нетърпеливо да си нареже вените. Дори бих могъл да кажа, че много ми напомня за фронтмена на The Rasmus. Но, оказва се, че външният вид няма значение. Така си му харесва на човека, така си изглежда.

А сега вече към сериозната част. Всеки от двамата китаристи на групата – предишният Слаш, и сегашният DJ Ashba си имат по едно собствено, уникално, убийствено соло. Но докато това на от началото на 90-те ни е доста познато, то новото соло - това на сегашния стъргач на жиците, вече набира доста популярност и сила.

От името, което носи – "Ballad Оf Death", разбирам, че явно Ashba си пада малко по готик-стила, което е странно, имайки предвид, че обича китари, боядисани в перлен цвят, бляскащи като че намазани с брокат. Не, че имам нещо против глем-рока. Друг интересен факт за китариста е, че на турнетата си в Европа, обича да се появява на концертите с тениски на популярни футболни отбори, в зависимост от града, в който свири бандата. Във видеото, което ще ви предложа по-долу, съвсем пристрастно съм подбрал концерта, изнесен в Барселона. Относно способностите на Ashba, не мога да с чиста душа да кажа, че може да замести Слаш. Да, свири солотата, които последният е измислил за песните на Guns, но всеки път по един и същи начин. Да, добър китарист е, но размахът и творецът в него явно липсват. Новаторството му и за визия също не е негова силна черта, защото макар и променен като дизайн той пак носи цилиндър. Цигарата в устата, естествено, е задължителна. Може би му стои една идея по-готино, но идва моментът, в който ползваме едно от сетивата си – слуха. Не мога да отрека, че солото му гали ухото, приятно е и е мелодично, но може би заради липсата му на бързина, няма много препускащи рифове. Нещо, което Слаш владееше до съвършенство.

Като стана дума мисля, че няма как да не кажем нещо и за екс-китариста. Несъмнено таланта на къдравия, меко-говорещ мулат блика от пръстите му. Той вдъхнови цяло едно поколение китаристи и е всепризнат майстор на солата. Странното е, че в ТОП 100 на най-великите китаристи на всички времена - класация на списание Rolling Stone, Слаш е чак на 65-то място. Както и да е. Според мен солото му – Слаш-версия на тематичната песен от филма "Кръстникът" е в пъти по-добро от това на Ashba. Има всичко – мелодичност, бързина, която не е просто демонстрация на способности, а е перфектно измислен риф, галещ всички сетива (дори и очите, когато гледате китариста) и не на последно място, силен завършек, подходящ за преливане в почти всяка песен от дискографията на групата. Да не забравяме и факта, че Слаш е един от малкото музиканти, участници в рок-банди, които са работили с великия Майкъл Джексън. Именно китаристът е сътворил хитовете "Dirty Diana" и "Give in to me". Да не говорим, че половината хитове на Guns са написани от него.

Сега ви оставям да изгледате и най-вече да чуете солата на двамата. Някои казват, че няма база за сравнение, защото двамата имат различен стил. Но за нас - феновете на групата, никой няма да може да замести великия любител на змии. И като фенове, очакваме с нетърпение 2012-та, защото тогава Guns влизат в рок-залата на славата. Дали ще се събере за още един последен път оригиналният състав на бандата е трудно да се каже, защото при тях нищо никога не е сигурно, всичко става на момента. Именно това ги направи толкова велики.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ