Кралят на циниците - Чарлз Буковски

18.08.2016, 13:30

Разликата между живота и изкуството е, че второто е по-поносимо

   
 
Кралят на циниците - Чарлз Буковски

Август е месецът на почивките и на звездните рожденици. Такъв е и Чарлз Буковски. Роден е на 16 август 1920  в Андернах на Рейн, Германия. Майка му е германка, а баща му американски военнослужещ от полски произход. Бащата често бие малкия Буковски и той не успява да се радва на щастливо детство.

Буковски следва журналистика. По време на обучението си започва усилено да пише. През 1955 се жени за Барбара Фрай, която е от заможно семейство и дори притежава собствено списание. Бракът им не трае дълго. Само след три години се развеждат и Буковски се връща на работа в пощата. Своите работни преживявания той описва в романа ''Post Office".

През 1964 година се ражда дъщерята на Буковски. Той няма връзка с майката, но усърдно се грижи за детето си - Марина Луиза Буковски. В свои интервюта дъщеря му неколкократно изразява, колко любящ баща е той.

Най-известните заглавия на Буковски са:

"Любовни истории на обикновената лудост", "Жени", "Гореща музика", "Холивуд", "Криминале","Записки на стария мръсник", "Всичко на масата", " На юг от никъде", "Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба" , "Нощни улици на лудостта", "Пиянска амнезия", "Тежко без музика", "Най-красивата жена в града"

 

8459383d-a8e1-a3e6-c32c-bd67aa0a05d5

Ето и любимите ни цитати на Чарлз Буковски:

"С хората е така. Колкото повече ги опознаваш, толкова повече си личи колко са ненормални. Понякога това е забавно – поне в началото."

"Добрият писател знае кога да не пише."

"И все пак, от време на време човек имаше нужда от жена – дори само за да си докаже, че е способен да си намери."

8d7617ad-47a9-c174-d257-dc9055c9e54e

" Разликата между демокрацията и диктатурата е, че при демокрацията първо гласуваш и след това получаваш заповеди, докато при диктатурата не си губиш времето с гласуване."

"Болници, затвори и бардаци – това са университетите на живота. Аз имам няколко висши образования. Заслужавам малко уважение." 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ