Кралят на блуса – Би Би Кинг

Последно сбогом

   
 
Кралят на блуса – Би Би Кинг

Днес ни напусна една легенда на блуса, един човек с голямо сърце и песни, изпълнени с емоция и чувство – големият китарист, композитор и певец Би Би Кинг. На 89 години, той бе неуморим, а за това лято има планирани над 30 изяви. Въпреки обрания му стил на свирене, в който липсва виртуозна техника, иконата на блуса е считан за един от най-добрите китаристи в историята и няма как да е иначе, след като чувството, с което извлича тоновете, въздейства на всеки, имал честта и удоволствието да слуша музиката му.

За да почетем паметта на големия Би Би Кинг, подбрахме няколко интересни факта от неговия живот, за повечето от които най-вероятно не сте и подозирали. Вижте:

1. Би Би Кинг е роден на 16.09.1925 г. в Ита Бена, Мисисипи, САЩ.

2. Рожденото му име е Райли Кинг.

3. Първата му работа е като тракторист през 1943 г.

4. Кралят на блуса е лицензиран самолетен пилот. Научава се да лети през 1963 г.

5. Причината за смъртта на Би Би Кинг е диабет. Диагностициран е с тази болест преди цели 20 години и оттогава е посланик на борбата с тази болест.

6. Има 15 награди "Грами", едната от които е за цялостен принос. Член е на "Rock n Roll залата на славата", а всичко това го превръща в един от най-завършените музиканти за всички времена.

7. През 2006 г., Кинг е награден лично от президента Джордж Буш с "Президентския медал на свободата".

8. От началото на кариерата си през 1949 г. досега, Би Би Кинг има издадени над 50 албума!

9. През зимата на 1949 г., Кинг свири в Арканзас, а за да затоплят залата, организаторите запалват напълнен до половината варел с керосин, което за времето си е обичайна практика. По време на изпълнението обаче става сбиване в публиката, варелът е запален и пламва голям пожар. Излизайки навън, Кинг осъзнава, че е забравил китарата си и едва не изгаря в пламъците, след като се връща в залата, за да си я вземе.

10. На следващия ден, Кралят на блуса научава, че свадата е възникнала заради жена на име "Лусил". Тогава кръщава китарата си на нея, за да му напомня "никога вече да не я забравя".

11. През 1980 г. компанията за китари Gibson пуска на пазара сериен модел, посветен на Би Би Кинг, който носи името Gibson Lucille.

12. След като се връща от Втората световна война, Кинг работи като диджей под псевдонима "Блусарят от улица Бийл".

13. Любимият певец на Би Би Кинг е Франк Синатра.

Почивай в мир, Кралю!

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ