Конспиративни теории, които се оказват истина

28.12.2020, 10:05

Стига, бе!

   
 
Конспиративни теории, които се оказват истина

Често гледаме с насмешка над историите за рептили и илюминати. Но през годините някои конспиративни теории се оказват истина. Тук няма да говорим за митични същества, а за съвсем истински истории.

Подслушването на Хемингуей

2266961

През последните години от живота си Хемингуей страда от параноя, че го шпионират. Почти през цялото време той е под силно напрежение - почти всеки му прилича агент на ФБР, във всички негови стаи има бъгове и телефонът му бива подслушван. Неспособен да издържи на стреса, той се застрелва и след 6 години става известно, че ФБР наистина го преследва и то доста грубо. Те подслушват телефона му, бъгове действително е имало в къщата на писателя, в къщите на приятелите му и дори в психиатрична клиника, където е бил подложен на токов удар.

Гейовете и плодовата машина

2266960

В средата на миналия век се появат слухове, че разузнавачи търсят гейове във военните структури, използващи Плодовата машина и ги уволняват. Оказва се, че това не са истории. През 30-те години съветският разузнавач Арнолд Дойч набира британски разузнавачи ("Кеймбриджската петорка"). Един от агентите се оказва гей и бива подложен на изнудване да разкрие ориентацията си. Поради това много страни решават да се отърват от гейовете в полицията, армията и държавните служби. Затова създават т.нар. "Машина за плодове", която измерва пулсът на изпитвания субект, докато му се показват голи мъже.

Инфектиране на чернокожи със сифилис

Сифилисът бушува в Тасиги, САЩ през 30-те години. Лечението на лекарите не помага и започват да се разпространяват слухове, че умишлено заразяват хората. И това се оказва вярно. От 1932 до 1972 г. лекарите в САЩ умишлено заразяват 400 чернокожи пациенти със сифилис, за да разберат дали са по-добри или по-лоши. Те заразяват онези, които според тях не са особено ценни за обществото като хора близо до прага на бедността. Но не и бездомници, защото би било твърде трудно да се проследят. Пациентите не са знаели за заболяването и не са били лекувани с антибиотици, а са получавали витамини и плацебо. Експериментът на Tuskegee завършва през 70-те години, когато само 74 от 400 тествани са оцелели. 40 съпруги също са заразени, а 19 от децата им са родени с вроден сифилис. През 1997 г. Бил Клинтън се извинява за това.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ