Коледни традиции от целия свят

15.12.2015, 11:00

Къде как празнуват Коледа

   
 
Коледни традиции от целия свят

Разни хора, разни страни, разни коледни традиции. Не навсякъде колят прасе и закусват с шкембе, както у нас. Вижте някои от забавните, донякъде романтични традиции, които хората в други държави спазват.

Австрия - черешова клонка

1611811

На 4 декември хората в Австрия слагат черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Бъдни вечер, това е на късмет и на сватба.

Честито!

Беларус - петелът решава

1611815

Няколко купчинки със зърно се поставят пред няколко неомъжени девойки, след което пускат един петел. Чиято купчинка избере петелът, тази мома ще се омъжи. 

Украйна - милостта на паяка

1611833

Когато паяците чули воплите на една вдовица, че няма възможност да украси елхата за Коледа, те опънали красиви мрежи около дървото. Затова в наши дни в Украйна имат обичай да скриват паяк в елхата за късмет. Според някои от тази история водят произхода си гирляндите.

Обединеното кралство - целувка под имела

1611808

Този символ на плодородие - целувката под имела, става популярен през 18 век в Англия. А сега се прави на всички коледни партита в света.

Швеция - бадем в пудинга

1611829

Който открие бадема в оризовия пудинг, ще се ожени през следващата година. Затова необвързаните много внимателно си избират порцията.

Чехия - хвърляне на обувка

1611820

Неомъжените жени си проверяват късмета като хвърлят една обувка през рамо. Ако върхът на обувката сочи вратата, значи ще има сватбени камбани.

Явно и в Чехия жените много искат да се задомят, пък ние бяхме останали с различно мнение за тях.

Португалия - починал, но не и забравен

1611819

В Португалия по време на традиционната сутрешна коледна трапеза, около масата се оставят допълнителни места, за да могат духовете на починалите да се присъединят към празника. Подобни традиции съществуват и в много други държави.

Финландия - топят калай

1611822

Във Финландия, на Нова година, хората се събират, за да топят калай и по получените форми предсказват бъдещето. Най-много се търсят пръстените и сърцата от онези, които искат да се женят.

Венецуела - кънки

1611837

Семейства и влюбени двойки прекарват сутрините в седмицата преди Коледа на ролкови кънки. Така ходят на сутрешната служба. Дори улиците се затварят за движение на автомобили, за да могат хората да си пътуват спокойно на кънки.

Италия - шарени гащи

1611835

В Италия на Нова година имат обичай да носят шарени гащи. Това се отнася и за мъжете, и за жените с цел да имат късмет през следващата година. Онези, които искат да са най-големи късметлии обаче, трябва да се уверят, че гащите, освен шарени, са и чисти.

Япония - KFC

1611823

В Япония празнуват Коледа като Свети Валентин - в KFC. Затова и резервациите във веригата за бързо хранене тогава са задължителни.

Хаити - обувка със сено

1611830

Децата поставят обувки със слама под елхата с надеждата Дядо Коледа да вземе обувката и да им остави подарък на нейно място.

Гренландия - заслужена почивка

1611827

По традиция Бъдни вечер е единственият момент в годината, когато мъжете могат да се погрижат за жените си, поднасяйки им чаша чай и изпълнявайки други техни желания. Но това трае само до сутринта на Коледа. После жените в Гренландия трябва да чакат цяла година преди отново да им се окаже честта да бъдат обслужвани от мъжете си.

Мексико - нощта на ряпата

1611825

На 23 декември в мексиканския град Оахака, семействата се събират, за да дълбаят фигурки от ряпа. Най-хубавите от тях се излагат на площада на града.

Навсякъде по света - целувката при настъпването на новата година

1611817

Спорни са твърденията откъде точно произлиза този обичай хората да се целуват в полунощ на Нова година. Най-вероятно традицията е възникнала по време на древния римски фестивал "Сатурналия". Факт е, че в наши дни няма парти за Нова година, което да минава без целуване в полунощ.

Полша - теглене на сламки

1611838

По време на вечерята за Бъдни вечер под покривката на масата се поставя слама, като символ за раждането на Христос в яслите. Гостите на трапезата си теглят сламки. Ако изтеглената сламка е зелена, това е символ на късмет и женитба. Жълтата сламка предвещава още една година необвързаност.

Каталуния - Коледния пън

1611818

Две седмици преди Коледа децата в Каталуния "хранят" Коледния пън с лакомства, но щом дойде Коледа, започват да го бият с пръчки, за да изкарат лакомствата от него.

Гърция - горящият клон

1611824

В Тесалия момчетата слагат кедров, а момичетата бял черешов клон в огъня. Чийто клон изгори най-бързо, той ще има най-голям късмет и го чака женитба.

Филипините - чиния сирене

1611813

След службата в полунощ, влюбени се събират, за дa празнуват "Noche Buena". Там най-големият деликатес е сирене с восъчна обвивка.

САЩ - кисели краставички на елхата

1611821

Много коледни дръвчета в САЩ имат странна украса - кисели краставички. Тази традиция датира от Гражданската война, когато редник Джон С. Лоуър, гладуващ на Бъдни вечер, помолил човека, който го държал в плен за една кисела краставичка. Той бил убеден, че този милостив жест спасил живота му. Така се родила традицията за украса с кисели краставички.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ