Коледни истории

24.12.2011, 12:00

   
 
Коледни истории

Като за начало искам да поясня, че се смятам за корав пич и рядко се разчувствам. Също и не знам какво значи "ексфолиант", например. Но няма как един такъв светъл празник да не ме разнежи, дори малко. А може и да има друга причина, знам ли. И въпреки всичко, смятам, че трябва да напиша всичко, което ще прочетете по-надолу.

Да, искрено вярвам, че на Коледа стават чудеса. Е, не може да очакваме, че ще валят пари или някъде ще раздават безплатна бира, но все пак има нещо различно. И не че става нещо фрапиращо, а просто хората стават малко по-добри. Или поне така ми се струва. Коледа е като всеки нормален петък в столицата, но разликата е, че всички са някак по-усмихнати и по-ведри. В очакване на светлите празници, хората се зареждат с положително настроение. И някак дори висенето по опашки, както и кисненето в задръствания са една идея по-приятни.

Е, не всичко може да е приятно, но няма как. Традициите трябва да си минат по реда, иначе какви традиции ще са. И да, ще ви се наложи да изтраете всички роднини, и какофонията около приготвянето на всичките ястия, но все пак са само няколко дни, нали? Ще трябва да изтърпите и дядо си, който не спира да щипе гаджето ви за задника, но какво пък – има вкус човекът. Ще преглътнете и всичките тези гирлянди и украси, които изглеждат като евтин декор (черва и пр.) от филма "Злите мъртви 3". А когато най-накрая всичко се успокои и излезете на терасата за една цигара, моля, не разстрелвайте съседа, заради който се е скапала цялата електрическа инсталация на блока, защото е направил късо с евтините си лампички.

Коледа не е точно празник или поне не в истинския му смисъл. Празник е момент, в който има определена причина, поради която хората са щастливи и се събират за едно страхотно парти. Не, според мен Коледа е дух. Дух, който се вселява във всеки един от нас, като ни носи усмивка, топлина и близост с останалите. Нима ще видите толкова усмихнати хора през останалите дни в годината ? Не вярвам да стане...

Трябва да погледнете от хубавата страна, момчета! Силата на Коледа е семейството, което иначе рядко се събира. Коледа е пътуването до родното място, изтърпяването на всички коледни песни, борбата със снега и т.н. И всичко е, за да се събере семейството около трапезата. Е, ако тук не виждате саможертвата, господа, то не знам къде да я дирите. Това ни прави една идея по-смирени, по-вярващи, по-благи.

Естествено, има и много хейтъри, на които няма да хареса този материал. За да подсиля още повече тяхната омраза ще им кажа, че точно тази година с добрия старец вече сме квит – от години ме пропускаше, но сега се реваншира с една прекрасна Снежанка! Не, не съм го заплашвал ... много. Той сам така пожела!

И като за финал искам да си представите притихналата вечер, докато бъдувате край огъня, разположени на големия фотьойл, с чаша ром, вино или каквото там обичате. Снежинките играят навън, коледният дух струи от всичко, което ви заобикаля и знаете, че най-близките ви хора са до вас. Е, не е ли страхотно? На Коледа стават чудеса!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 14.12.2012 | 17:45
1 "Силата на Коледа е семейството, което иначе рядко се събира. Коледа е пътуването до родното място, изтърпяването на всички коледни песни, борбата със снега и т.н. И всичко е, за да се събере семейството около трапезата." - много добре казано. Точно това е Коледа
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ