Кой е Сейлър Джери

22.01.2016, 11:00

Не е алкохол, не са и тениски

   
 
Кой е Сейлър Джери

Днес името на Сейлър Джери се свързва с гамата ромове, които се продават или различните флашове с татуировки, които присъстват почти във всяко студио по света. Хората обаче рядко правят връзката между двете неща. Днес малко след посмъртното навършване на 105-ия рожден ден на великия художник, татуист и любител на ром, ще ви разкажем малко за него, ще ви покажем негови работи и едночасовото филмче, в което хората, които помнят Джери, разказват за него.

1633418

Сейлър Джери е роден с името Норман Кейт Колинс през далечната 1911 година в Рино, но отраства в Северна Калифорния. Като тийнейджър пътува с товарните влакове из страната и се среща с различни татуисти. Човекът, който го учи на изкуството на татуировките, е Големият Майк от Памел, Аляска. Майк татуира предимно "на ръка", затова по-късно Колинс отива при друг майстор, който вече татуира с машинка - Тату Том от Чикаго.

Когато е на 19 години, се записва във Военноморския флот на Съединените щати. През следващите години пътува много и често до Югоизточна Азия. През пътуванията се среща с все повече хора и усвоява изкуството на татуирането до съвършенство.

1633409

По-късно Джери се установява на Хаваите и открива едно от най-посещаваните студия за татуировки тогава. По това време е и капитан на тримачтова шхуна, с която провежда обиколки на Хаваите. Освен всичко художникът свири и на саксофон в собствената си танцувална група и е водещ на собствено радиошоу по KTRG (AM).

1633416

Джери е погребан в Националното военно гробище на Тихия океан в Хонолулу. Днес на Хаваите се организира ежегоден голям фестивал наречен "Sailor Jerry Festival".

1633405

Ромът, който се продава днес, е измислен като бранд на Сейлър Джери през 1999 година от Харди и Малоун партнърс. Те купуват правата за ползване на името му, но марката няма нищо общо с истинския Джери. Това е начин неговите ученици - Ед Харди и Майк Малоун, да го почетат.

1633407

Истинският Сейлър Джери е символ на страст, красив живот и едно незабравимо изкуство, а не на комерсиалните тениски, потници и прочие щуротийки, от които някои изкарват пари.

1633414

1633403

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ