Кое е най-тихото място на света?

18.02.2021, 09:00

Днес ще го посетим!

   
 
Кое е най-тихото място на света?

ако ти е писнало т всекидневната шумотевица и искаш малко да си починеш от всичко, можеш да се отправиш към най-тихото място на света. Предупреждаваме те обаче, че е отвъд най-смелите ти представи. То представлява стая в централата на Microsoft във Вашингтон. Но мнозина се страхуват да отидат там.

Най-тихата стая в света всъщност е звукопоглъщаща камера с ниво на шум -20,6 dB. По-малко може да се постигне само във вакуум. За да разбереш колко е това, за сравнение - дишането на човек е 10 dB. Човек чува звуци до 0 dB, но ако не чуваме звуци, това не означава, че те не са там.

Какво чувства човек в пълна тишина? Мнозина не могат да останат в тази камера повече от няколко секунди. Ако задържиш дъха си, ще чуеш как кръвта тече по вените, как работят ставите и червата. Има и хора, на които им харесва там, но никой не е останал в стаята повече от час. Всеки, който е бил в нея, казва, че е уникално преживяване да чуеш всички онези звуци, които преди са били недостъпни за теб.

Но какво е предназначението на тази стая?

В тази стая се тестват нови устройства - те следят и най-малките шумове и вибрации и търсят перфектния звук от микрофони, клавиатури и др.

***

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ