Кога трябва да спрете да пиете?

31.10.2011, 12:30

   
 
Кога трябва да спрете да пиете?

Ето това е един от най-трудните въпроси. Обикновено като седнем да пием, забравяме за времето, повода, накрая даже имената си забравяме. Когато сме с приятели е забавно. Всъщност то винаги е забавно, но до следващата сутрин, когато премазани от махмурлука и чувството за вина (а винаги има чувство за вина, защото нямаме спомени какво сме правили и по-вероятно е да сме сътворили някоя глупост), се опитваме да реабилитираме образа си пред шефа или мадамата, с която сме били на вечеря, например. Безполезно. След като веднъж са ви видели "в действие", няма сила на земята, която да изтрие пияния ви образ от съзнанието им. Не казваме, че не може да се случи, но по-добре е вместо да се чудите как да поправите щетите, да вземете превантивни мерки и да се контролирате. Понякога е трудно, много трудно, но има знаци, които ще ви подскажат кога е моментът да спрете да обръщате чашите (или бутилките, всеки си има мярка). И не става дума само за конкретната вечер, а по принцип.

Четете статии по този въпрос

Щом се интересувате от подобни писания, вероятно подозирате, че имате проблем с пиенето (не на вода).

Мъчите се да си спомните вчерашната вечер

Ако всяка сутрин започвате деня си с кафе, бърз преглед на новините и мъчително извикване на спомените от миналата вечер, които не искат и не искат да се върнат, а когато накрая го направят, ви карат да се срамувате от себе си, има голяма вероятност да сте пристрастени към алкохола.

Пиете само по едно вечер, но мислите за него по цял ден

Някои хора, които са пристрастени към алкохола, всъщност пият много малко като количество. Самият факт, че целият ви живот се върти около пиенето и всичко, което правите, се осмисля от алкохолния завършек на деня, то значи имате проблем.

Случват ви се неприятни неща, но вината никога не е във вас

Кредитните ви карти са с превишен лимит, имате неизплатени сметки към ВИК, Топлофикация, мобилните оператори и т.н. Гадните сметки! На всичкото отгоре и гаджето ви заряза. Прецакани сте. И си мислите, че ако изпиете 20 бутилки джин, всичко ще се оправи.

Били сте на 12, когато сте пили за пръв път

Съществува генетична предразположеност към алкохолизма. Но изследване по въпроса, направено през 2009 г., разкрива, че ако пиете алкохол за първи път преди 13-годишна възраст, може да отключите този ген.

Пиете сами

По принцип хората, които нямат проблеми с алкохола, считат консумацията му за допустима само при социални сбирки. За тях да изпият чаша шампанско на сватба е голямо събитие. За нас, алкохолиците, е съвсем нормално да си пием и сами вкъщи, колкото ни се иска.

Имате бели петна

В паметта. Не помните хора и събития. Нямате представа как сте се прибрали до дома предната вечер. Слушате приятелите ви да разказват за купона, но нямате ни най-малка представа дали сте били там и какво сте правили.

Какво да ви кажем? Това са само част от знаците. Има и доста по-тревожни, но ще ви ги спестим засега, както и на себе си. Ако се притеснявате, че при вас се наблюдават повечето от тях, не се притеснявайте. Или пък се притеснявайте. При нас се наблюдават всичките. И повече дори. Чудим се днес защо всички в офиса са толкова тихи. Дали се е случило нещо по-така на тийм билдинга???

Източник: Men's Health

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ