Кога мъжът заслужава питие в лицето?

09.11.2011, 15:09

   
 
Кога мъжът заслужава питие в лицето?

Това не е наръчник на младата кифла, която ходи по заведения и обича да разлива бири по напористите гъзари, не е и дневник на изисканата дама, която си поръчва питие само, за да го плисне в лицето на първия, който я доближи. Просто винаги ми е бил много интересен самият жест – да плиснеш питието си по лицето и дрехите на някой мъж. Това е един доста прост, елементарен жест, който обаче има няколко пласта скрит смисъл. Не мога да говоря от името на всички жени и изобщо нямам намерение да го правя. Но ще се опитам да си спомня всяка ситуация, в която съм виждала това да се случва и да определя сценария, довел до гадната постъпка. Да, спомних си. Поне две-три ситуации. И във всяка от тях може да се каже, че причината е била различна. По начало жестът да плиснеш питие в лицето на един мъж е присъщ на дамите, които със сигурност могат да бъдат оправдани, ако са прибегнали до него, след като един джентълмен е бил груб и нахален спрямо тяхната особа. Друг е въпросът колко дами и джентълмени се срещат в наши дни и ако се срещат, къде се срещат не е ясно. Пък и кой сега ще си хаби питието, за да го плисва в лицето на някой грубиян.

Ровейки се из истории от близкото минало, си спомням, че съм била свидетел на много малко подобни ситуации.

Той е груб и нетактичен

Класическата ситуация, многократно описвана във филми и театрални пиеси. Дамата стои сама на бара или някъде другаде, към нея се приближава джентълмен и започва да я ухажва. Всичко е според етикета и няма значение дали говорим за настоящето или за Викторианската епоха. В един момент обаче джентълменът се превръща в пълен простак, правейки нахални и неприлични предложения на дамата и гледайки я похотливо. Само критериите за неприлично и похот са се променили от Викторианската епоха. Сега сме много по-издръжливи, с доста по-висок праг на поносимост към обиди (ако мога така да се изразя) и вероятно ще трябва направо да влезете в остър конфликт с една жена или направо да я напсувате преди тя да излее питието си в лицето ви. Във всеки случай това не е приемливо джентълменско поведение и не го препоръчвам на никого. Противно на всички теории, които твърдят, че когато една жена казва "не", всъщност иска да каже "да", трябва да отбележа, че когато жената казва "не", точно това има предвид. И не е хубаво да я предизвиквате да ви докаже това като ви разлее водката си по брадата ви.

За отмъщение

Отново сценарий, добре познат от филмите и от живота. Бивши гаджета, съпрузи или приятели с екстри. Единият е сгафил (най-често мъжът) и по случайност се срещат в едно заведение, което може да е дискотека, бар или обикновена кръчма. Важното е да е заведение и тя да държи чаша с алкохол. Ефектът изобщо не е същият с безалкохолно или вода. Дамата отива до съгрешилия беден и нищо неподозиращ човек и го "застрелва" с виното си. Това е изцяло поведение, което подобава на една дама. Няма думи, явно всичко са си казали вече преди. Но чрез този жест тя му казва поне две неща – 1) че той е загубеняк и 2) че въпреки това той не ѝ е безразличен. Не знам дали разкривам някаква голяма тайна за мъжете, но трябва да кажа - този жест означава, че жената е наистина ядосана, но не и безразлична. Така че, ако някой иска да съживява стари любови и се озове с разплискано питие в лицето, трябва да знае, че надежда има.

Тя просто иска да се направи на дама

Има, разбира се, и някои жени, които са гледали твърде много филми от жанра драма или романтична комедия и само чакат някой натрапник да се приближи до тях в бара, за да го накажат за дързостта да ги заговори и да му плиснат мартинито си в лицето. Доста тъпо, но срещано явление. Така може би те се чувстват като истински дами, играейки главната роля в техния си филм. Но пък не може да се отрече, че има и мъже, на които точно такова отношение им харесва, може би и те си живеят в някакъв техен си филм.

Внимавайте с питиетата и подхода към дамите. Някои са доста непредсказуеми. Не че може да се предпазите от всички луди жени с чаша в ръката, просто избягвайте поне тези, които пият червено вино. Много трудно се изпира.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ