Киноманските коктейли

   
 
Киноманските коктейли

Киното и пиячката от край време са си били първи дружки, но има определени коктейли, без които никой истински любител на филмите не може да мине. Тези коктейли не са просто за напиване, те съществуват като неразделна част от филма и са се превърнали в негова запазена марка. Всеки път, когато гаврътвате едно от тези питиета, вие преживявате отново спомен за някоя велика лента. Затова се въоръжете с един хубав шейкър и висока чаша за коктейли и изпробвайте следните три "кино-рецепти":

"Белият руснак" от "Големият Лебовски"

Джеф Бриджис няма никаква нужда от представяне, а въпросният филм е повече от знаменит. Но Джефри Лебовски нямаше да е същият, ако не се развяваше навсякъде с любимия си коктейл. Ние също сме отколешни фенове на другаря "Бял Руснак", а за да си го направите и вие, са ви нужни:

50 мл. Водка                                                     

25 мл. Калуа или друг ликьор с аромат на кафе

25 мл. сметана или прясно мляко

Сипете водката и ликьора в чаша с след. Това е най-важната част, внимавайте да не разсипете ценните съставки.

Прибавете сметаната! Не, не може без сметана и да, ако трябва ще идете до денощния и ще си купите, без нея няма "Бял Руснак"!

Разбъркайте леко и се насладете. Ако някой изненадващо ви набута на задната седалка на лимузина, докато го пиете, не забравяйте да му напомните: "Човече, малко по-внимателно – с напитка съм!"

"Жилото" от "Висшето общество"

Този коктейл навремето е бил истински хит в Лас Вагас. Пиели са го дори и светилата от кръга "Рат Пак" - Франк Синатра и Дин Марти, например, които си партнират с Бинг Гросби във "Висшето общество". Никой филмов почитател не трябва да го пропуска. Бъдете малко повече като Дкестър и малко по-малко като Джордж и живейте живота на бързи обороти с този коктейл.

Нужни са ви:

75 мл. Бредни                                                                    

25 мл "Creme de menthe" или какъвто и да е ментов ликиор

лед

Разбийте съставките с лед в шейкър. Разбивайте докато не се охлади напълно. Трябва да стане хладно като характера на Трейси Лорд и нейните приятели от Нюспорт, а това е смразяващо хладно.

Изсипете в чаша за коктейли. Номерът е чашата да е стара, колкото по-стара и изискана, толкова по-добре. Чарът на този коктейл е именно в леката снобщина, която лъха от него, а не толкова в ментовия аромат.

Накрая прибавете няколко листа прясна мента. Ако нямате прясна мента, значи не сте добре дошли на светския купон.

"Вечерницата" от "Казино Роял"

Този коктейл е взет директно от романите на Иън Фленинг, посветени на прословутия супершпионин Джеймс Бонд. Това питие е убиец, също като агент 007. Някой трудно би могъл да се нарече филмов фен, ако не е гледал поне един филм от поредицата за британския таен агент и със сигурност не може да се нарече познавач на коктейлите, ако не е пил "Вечерница".

Приготовление: 

75 мл. сух джин

25 мл. водка

25 мл. бяло вино

Разклатете в шейкър за мартини с лед. Трябва да се разклаща внимателно в шейкъра, а думата "шейкър" трябва да се произнася неизменно с шотландски акцент.

Поднасяйте винаги в метална купа с лед. Ако нямате – набавете си, дори и ако трябва да очистите Од Джоб, Челюсти и Доктор Ноу.

Гарнирайте с резенче лимон. Май добре ще е, ако в слагането на лимончето ви помага някоя ослепителна красавица, защото дори и Бонд е загубен без тях.

Това са трите филмови коктейли, без които никой не трябва да се нарича киноман или пияч. Наясно сме обаче, че винаги ще се намери някой, които да се оплаче, че това с мерките и теглилките, бъркането и сервирането е прекалено досадно и само отлага истинското удоволствие от пиенето.

Такива са например бираджиите и привържениците на чистия концентрат. Но ние и за тях сме помислили – отидете до някой басейн, вземете една бира, отворете я на обегалката на някой шезлонг, скочете във водата (не се давете, ако е възможно) и изпийте бирата на дъното на басейна както прави Никълъс Кейдж в култовия за всеки пияч "Да напуснеш Лас Вегас".

 

Източник:Мademan

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ