Кенефолюция 2.0

27.07.2011, 13:26

   
 
Кенефолюция 2.0

От известно време насам дизайнери и инженери се опитват да зададат нова дефиниция на класическата тоалетна чиния и по този начин да създадат кенефа на кенефите. В процеса на работа по тази идея видяхме тоалетни във всякакви форми, размери и цветове, които освен всичко бяха облагородени, къде повече, къде по-малко с последните достижения на техниката. Това обаче направи тези "тронове” на човешкото уединение не само hi-tech, но и доста hi-price.

Съвсем наскоро младият холандски дизайнер Дейвид Хакенс (David Hakkens) предложи своя прочит на парадигмата за тоалетна чиния и представи иновативна концепция за дизайн под красноречивото наименование - Toilet 2.0 (бел. авт. Тоалетна - версия 2.0). По думите на самия Хакенс Toilet 2.0 е "кенефът на бъдещето”. Седалото и чинията са изградени от "кориан” (Corian) - съставен материал, който е в пъти по-лек, по-тънък и по-здрав от класическия порцелан. Формата на "трона”, която лично за нас е нещо средно между яйце, паница и летяща чиния, е специално проектирана, за да предотврати разливането на каквито и да било течности - цветни или безцветни. За да остане чист "тронът” е снабден с осем отворчета от вътрешната страна на чинията, които изстрелват, от осем различни точки, осем струи с вода под налягане. Системата трябва да е толкова ефикасна, че да премахне нуждата от добре познатата ни четка за почистване.

Към екстрите холандският дизайнер е добавил и автоматичен ароматизатор, който поддържа свежестта на аромата около съоръжението нон-стоп. Ако парфюмчето случайно свърши, подмяната му е лесна и безпроблемна. Toilet 2.0 е проектирана и с мисъл за околната среда. За почистване на тръбите зад тоалетната чиния се използва отходна вода от мивката, пералнята, миялната и т.н. докато водата, която се излива в самата чиния е съвсем чиста.

Като цяло идеята на Хакенс е доста прилична. Нас обаче ни притесняват няколко неща свързани с претендента за титлата "кенеф на кенефите”. Например, на картинката чинията изглежда доста плитка което ни кара да се притесняваме за разни висящи неща, които могат да попаднат под обстрел от осемте струи с вода под налягане или да опрат дъното, подобно ехолот или котвичка. Освен това, от гледна точка на сигурността, не виждаме капак, който би попречил на котката да се гмурне в кориановия овал или на детето да си играе с водата, което, колкото и чиста да е една тоалетна, не е много хигиенично.

Заявката на Toilet 2.0 за челното място в тоалетната индустрия е силна, но, докато проектът на Дейв Хакенс еволюира от чертожната дъска до едно истинско тоалетно помещение, трябва да се изяснят още няколко въпроса. Междувременно трябва да споменем, че Дейв е същият пич, който преди време предложи разработването на ядливи химикалки, защото видиш ли ти трябва само пълнителя, а останалото е за чисто удобство. Пожелаваме му успех както с тези, така и с останлите му идеи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ