Какво ще се случи, ако Земята стане два пъти по-голяма?

11.09.2017, 15:00

Нека разберем!

   
 
Какво ще се случи, ако Земята стане два пъти по-голяма?

Планетата ни непрекъснато се променя, вследствие на различни природни феномени и изненадващи събития. Какви ли спекулации не сме чували за края на света или за аномалии, които могат да доведат до фатални последствия?

Представете си, че Земята стане два пъти по-голяма, отколкото е в момента. Ето какво ще се промени в такъв случай!

Теглото ни ще се повиши

Ако диаметърът на Земята се удвои, но плътността е подобна на старата Земя, масата на планетата ще се увеличи и гравитацията ще бъде два пъти по-силна. Това веднага би направило теглото ви два пъти по-голямо, отколкото преди. 

Ще станем по-ниски

Гръбначните ни стълбове ще станат по-компресирани и това ще причини намаляване на ръста при хората. Ето защо повечето астронавти растат с около 5 сантиметра в пространството. По-малката гравитация позволява течността между прешлените да се разширява. Тяхната височина бързо се връща към нормалното, когато се завръщат към безмилостната гравитация на Земята. Костюмите обикновено имат допълнително място, за да се приспособят към промяната.

Няма да сме толкова добри в спорта

1974077

Ще станем много по-бавни. Трудно ще ни е да ходим или да скачаме, да не говорим за бягане. Ще се уморяваме по-бързо и ще се нуждаем от повече време за почивка. С течение на времето нашите кости и мускули ще станат по-силни, за да подкрепят увеличеното тегло и да се приспособят към новите условия. Но е малко вероятно да създадем много нови рекорди.

Животните също ще се променят

Еволюцията ще се ускори и естественият подбор ще се осъществи. Животните също биха станали по-дребни и по-яки. Малките животни биха били засегнати по-малко, тъй като енергийните им нужди за придвижване ще се увеличат незначително.

Дърветата ще започнат да падат

1974076

Има ограничение за това, колко високо може да порасне едно дърво и това се регулира от гравитацията. Едно дърво ще продължи да расте, докато количеството енергия, получено от фотосинтеза, е по-голямо от количеството енергия, необходимо за транспортиране на водата до върха. Повишената тежест би нарушила равновесието, тъй като би изисквала много повече енергия за придвижване на водата в дървото. Високите дървета вероятно ще паднат и новите дървета няма да растат толкова високи.

Вулканите ще избухнат

1974079

Количеството променливи елементи в Земята ще се издигне с по-голямата маса, което ще доведе до прекомерно нагряване и повишена вулканична активност. Спящите вулкани по цял свят ще се събудят след хиляди години. Могат да последват и промени в климата, защото газовете от изригвания засягат атмосферата.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ