Какво става с теб след смъртта?

10.07.2018, 09:00

17 неизбежни факта

   
 
Какво става с теб след смъртта?

Както казват хората, има две сигурни неща в живота - данъците и смъртта. И докато някои хора успяват да избегнат данъците, никой не може да избегне смъртта. Какво обаче става след фаталния час? Някои смятат, че ще се прераждаш, други - че отиваш в Рая. Ние ще го играем малко по-сигурно и ще ви предтавим 17 факта, които неизбежно се случват при нечия смърт. 

1. Тялото започва да променя цвета и се образуват т.нар. "послесмъртни петна" (или livor mortis). Когато е немобилно, то променя цвета си на лилаво-червено или синкаво-лилаво, защото кръвта се установява благодарение на гравитацията в най-ниската част на тялото. Другите части приемат блед цвят заради дефицита на хемоглобин в съответните области.

2.  Тялото започва да изстива. Феноменът, познат като аlgor mortis, се наблюдава, когато тялото започва да губи телесната си температура (от около 37°C) и бавно започва да приема "стайна" температура, като губи топлина с около 0.8°C на час.

2075537

3. След това идва трупното вкочаняване (или rigor mortis). Процесът започва с клепачите и мускулите на врата, след което преминава през останалата част на тялото. Втвърдяването се дължи на изчерпването на аденозинтрифосфата: химикалът, отговорен за отпускането на мускулните влакна след свиване.

4. Мускулите обаче могат да се свиват и потрепват няколко часа след смъртта, докато клетките им умират. Това е напълно естествен рефлекс, който е станал причина много народи и по-суеверни хора да вярват в зомбита. 

5. За любителите на ботокса може би ще е добра новина да разберат, че бръчките на лицата ни се редуцират след съмртта, поради това, че мускулите се отпускат. 

2075542

6. След като умрем, тялото започва да губи влага. Като резултат, кожата може да се свие, което често изглежда сякаш космите и ноктите продължават да растат. Последното обаче е мит. Те просто изглеждат по-дълги.

7. Когато мозъкът спре, някои части (сфинктерът, по-точно) се разхлабват. Мозъкът регулира неволните функции, но при липсата на подобен контрол - тялото се отървава от урината или изпражненията. Наполовина шеговито, наполовина сериозно можем да кажем, че именно това са онези 25 грама, за които хората говорят, че напускат тялото след смъртта. 

8. При умирането на нашите клетки се освобождават ензими, които известяват местните бактерии и гъбички да се намесят, за да започне разграждането. Като резултат, започва и отвратителната непоносима миризма, която свързваме с умрялото тяло. 

2075540

9. Отвъд бактериите, всякакви други същества са привлечени от "сладките" миризми на трупа. Мухите снасят яйца, които се излюпват в личенки, които започват да се хранят с мъртвата плът. Освен тях трупът може да се превърне в трапеза за акари, мравки, паяци, лешояди и прочие.

10. Друг изненадващ ефект е, че телата могат да издават звуци след смъртта. Комбинацията от телесното вкоченяване (най-вече на мускулите на вокалния корд) и газа, отделян от бактериите в червата ни, може да доведе до различни гнусни реакции, включително да започне да стене и плюе.

11. Газовете, произведени в нашите черва и от нашите разлагащи се органи, карат очите ни да се издуват в гнездата си, а езиците ни да набъбват и излизат от устата.

2075539

12. Телата ни могат да избухнат, ако газът няма къде да отиде. Телата се раздуват и при пукане могат да се взривят като балони. 

13. Тъй като тялото продължава да се разгражда, протеините се разлагат, което води до разрушаване на клетъчните стени и загуба на сцепление между тъканите. Процесът води до втечняване на повечето от нашите вътрешни органи, превръщайки телата ни в слаби, газообразни и разпльокани трупове.

14.  Макар че повечето клетки ще умрат само след няколко часа, кожните клетки ще оцелеят по-дълго, защото те имат най-непосредствен допир с външната среда, извличайки нужното от въздуха чрез процеса на осмозата. Това може да поддържа клетките на кожата живи в продължение на много дни. 

2075536

15. Тъй като телата ни се разлагат, те освобождават множество хранителни вещества в почвата около тях. Повишаването на хранителните вещества могат да увеличат разнообразието на растителния живот и да поддържат по-голяма микробна биомаса. Този факт може да се окаже успокояващ за онези, които търсят някаква форма на безсмъртие.

16. Нашите кости са последните неща, които изчезват. Десетилетия след като бактериите, гъбите и други организми започнат да разграждат тялото ни, протеините в костите ще започнат да се разпадат в крайна сметка, оставяйки хидроксиапатит: костен минерал, който се превръща в прах.

17. Мъжкото тяло може да получи ерекция. Причината за това е, че кръвта се събира в най-ниските части на тялото, а мускулите все пак продължават да се свиват, докато клетките умират. Също така поради мускулните контракции, мъртвото тяло на мъжа може да получи и еякулация след смъртта.

2075538

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ