Какво се случва с тялото, един час след като пием газирана напитка

04.08.2015, 15:36

Нека видим какво си причиняваме

   
 
Какво се случва с тялото, един час след като пием газирана напитка

Познаваме хора, които много обичат да пият газирани безалкохолни напитки - от най-известните и разпознаваеми, до каквито и да било. Дори и те обаче не смятат, че това е полезно по някакъв начин за тялото. Но продължават да го правят.

Днес сме решили да ви покажем чисто статистически какво се случва в човешкото тяло, един час след като гаврътнем едно кенче от най-популярната газираната безалкохолна напитка.

Първите 10 минути: 10 чаени лъжички захар навлизат в организма (това е почти 100% от препоръчителната дневна доза). Не повръщате моментално, защото в напитката има и фосфорна киселина, която спира процеса.

20 минути: Кръвната ви захар се повишава значително, предизвиквайки инсулинова експлозия. Черният ви дроб реагира на това, като превръща всяка захар, до която се докопа, в мазнини.

40 минути: Тялото вече тотално е усвоило кофеина. Зениците ви се разширяват, кръвното налягане се повишава и в резултат на това черният дроб изхвърля още повече захар към кръвта. Аденозин рецепторите в мозъка ви сега са блокирани и така не може да ви се доспи.

45 минути: Повишава се произвеждането на допамин, като по този начин се стимулират центровете за удоволствие в мозъка. Впрочем физически хероинът работи по същия начин.

60 минути: Фосфорната киселина "праща" калций, магнезий и цинк в долните черва, което води до ново стимулиране на метаболизма. Причината отново е в захарта и изкуствените подсладители.

Над 60 минути: Диуретичните свойства на кофеина влизат в действие. Трябва да отидете до тоалетна. Така ще изкарате калция, магнезия и цинка, за които вече споменахме.

Ще получите захарна криза, което може да ви направи раздразнителни и поспаливи. В тоалетната сте изхвърлили цялата вода, която е имало в газираната напитка, но заедно с важните съставки, които по принцип биха спомогнали за по-доброто ви хидратиране.

Е, ожадняхте ли след този кратък разбор?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ