Какво се случва с бездомните хора по време на пандемията?

09.04.2020, 09:00

Никой не би искал да е на тяхно място сега!

   
 
Какво се случва с бездомните хора по време на пандемията?

За повечето от нас правилата са ясни. Стоим си вкъщи и ограничаваме до минимум излизанията си навън, само при нужда. Но докато ни е се оплакваме, че ни се налага по цял ден да стоим затворени между четири стени, някои хора дори нямат покрив над главите си. Те живеят по подлези, по спирки и спят на земята или на пейки в парка. И постоянно за изложени на заплаха от заразяване с коронавирус.

Нека разберем какво е положението при тях:

Твърде вероятно е много от приютите в световен мащаб да са затворени. В тях бездомните хора имаха право на подслон, както и на храна. У нас някои от приютите продължават да работят, въпреки извънредната ситуация. Но пък има хора, които предпочитат да останат навън, заради лошите условия. От домовете пък твърдят, че се спазва високо ниво на хигиена и дезинфекция, че има достатъчно храна за всички.

2223597

Много бездомници спят по гарите. Макар и в някои държави да е забранено, у нас това все още е обичайна гледка.Като цяло в подлезите на метрото и ж.п. гарата много хора без покрив над главата намират подслон.

Характерно за бездомните е да мислят, че няма да се заразят. Много от тях са сигурни, че имунитетът им ще издържи на всичко, защото години наред живеят в лоши условия и се "дезинфекцират" с алкохол. Но това не е така: имунитетът им е силно отслабен и повече от 5% от бездомните страдат от туберкулоза и други хронични заболявания, което увеличава вероятността от заразяване.

2223599

Как се помага на бездомните в по света?

• В Монреал, Канада, властите откриха три нови обекта за бездомните: на пазара, в спортния център и в правителствения комплекс.

• В Калифорния губернаторът отпусна 150 милиона долара, за да предотврати разпространението на коронавирус сред бездомните хора. Властите наемат хотелски стаи за тяхното настаняване и планират да закупят повече от 1300 туристически обекта.

• Във Франция властите наемат хотели за бездомни и преобразуват помещенията на филмовия фестивал в Кан в убежища.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ