Какво да правим, ако ни потече кръв от носа

28.01.2016, 18:30

Съвети от военния лекар Сергей Крамски

   
 
Какво да правим, ако ни потече кръв от носа

Веднага след като им потече кръв от носа, повечето хора слагат главата си назад. Причината е проста - така са ни учили от деца. Според военния лекар Сергей Крамски, това не само не помага, но и има реален шанс кръвта да попадне в белите дробове и да започнем да се задушаваме. Също така, това може да доведе и до повръщане. Ето какви съвети дава добрият военен лекар, който също така е специалист по уши, нос и гърло.

ПЪРВИ НАЧИН

Опитайте добре да се издухате. Може би това ще бъде достатъчно. "Понякога кръвните съсиреци пречат на капилярите да се затворят напълно, което ще се оправи, ако добре се издухате", казва Крамски. Даже да не спре кръвта напълно, то съвсем скоро капилярите ще се затворят.

ВТОРИ НАЧИН

Ако кръвта не шурти силно, вземете ледена кърпа у я сложете на тила си. Основната артерия, която кръвоснабдява носа, минава оттам, от студа кръвта ще се забави и скоро ще спре. Зимата става и със сняг.

ТРЕТИ НАЧИН

Вземете памук или нещо подобно и го намокрете със студена вода. Направете топченца и ги сложете в двете ноздри. След това притеснете с пръсти носа, за 5 мин. За това време кръвта трябва да спре.

Когато изваждате тампончетата - внимавайте. Ако влакънцата са залепнали, може пак да шурне кръв. Сергей предлага да напълните съд с вода и да потопите носа, след това извадете тампончетата.

Не забравяйте да не пушите поне 30 мин.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ