Какво всъщност се крие зад приказказата за Баба Яга

16.03.2016, 13:30

Къщичката на кокоши крака и границите на живота и смъртта

   
 
Какво всъщност се крие зад приказказата за Баба Яга

Според митологията, Баба Яга е славянско митично същество, описвано като стара зла жена с магически способности. Едва ли сте си представяли обаче, че древният образ на Баба Яга се свързва пряко с древните времена на матриархата. Тази стара съсухрена старица, която се явява пазителка на гората и повелителка на зверовете и птиците, всъщност е символ на границата с "оня свят" - отвъдното.

В приказките Баба Яга живее на края на гората, а според митологията гората е символ на смъртта. Старата вещица не само пази границите на живота и смъртта, но и изпраща душите на мъртвите през портите, затова единият ѝ крак е само кост - този, който стои в света на мъртвите.

Според учените, които тълкуват митологията и древните предания, в приказките има изключително много връзки с древните легенди. Така например в една от приказките Баба Яга помага на принца да попадне в царството на мъртвите чрез различни ритуали - храна, ритуална баня и прочие. Всичко това се случва в къщичката на кокоши крака, която се явява портал към другия свят.

1666809

В руската митология образът на Баба Яга е много широко обсъждан. Там се казва така:

"Култът към Великата Богиня-Майка съществува от хиляди години и е рожба на епохата на матриархата. Остатъци от нея са доживели и до наши дни - понякога дори в неузнаваем вид. Такъв пример е до болка познатата ни от детските години Баба Яга."

Никой още не може да обсъди категорично образа на старата вещица. Баба Яга сякаш е най-популярният и същевременно най-трудният за анализ персонаж, защото не във всички приказки тя е зла. Ако някой успее да спечели благоразположението на хитрата Баба Яга, то тя веднага застава на страната на главния герой, с желание му помага, предсказва му всевъзможни неприятности и предвещава благополучен край.

Извън всички догадки за анализи, учените са категорични в едно - Баба Яга е стилизиран персонаж на праобразите на Богинята майка, Великата майка, Венерата и прочие.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ