Каква е причината за сутрешната ерекция?

29.11.2016, 16:30

Ето защо става така, че си лягаш сам, пък ставате двама

   
 
Каква е причината за сутрешната ерекция?

Мнозинството от мъжете посрещат сутринта в едно доста възбудено състояние - опънали палатката, така да се каже. Естествено, става въпрос за природния феномен, наречен сутрешна ерекция. Любопитното е, че "сутрешна" всъщност не е най-правилното определение, тъй като тя се проявява по време на сън и може да се случи около 4-5 пъти през нощта (терминът е nocturnal penile tumescence или NPT).

Независимо от това, въпросът защо, аджеба, половината от населението на света трябва всеки ден да се събужда с твърдо и жадно за игри чудовище под завивките, е една от големите мистерии на нашето време.

Та, въпросната NPT се асоциира с фазата на съня, при която се наблюдават резки движения на очите (REM) или т.нар парадоксален сън. "По време на REM съня се сменя активната доминираща част на нервната система и ние преминаваме от стимулация на симпатиковата към стимулация на парасимпатиковата система.", казва Серхио Диeз Алварез от Университета на Нюкясъл пред The Conversation

"Всичко това е свързано с пикочния мехур, който се пълни през нощта. Усещането за пълен пикочен мехур стимулира нервите в гръбначния стълб, които отговарят за парасимпатиковата система и това води до образуването на ерекция. Това е и причината тя да си отива веднага щом се изпикаем сутрин.", казва още Алварез.

Добрата новина е, че наличието на сутрешна ерекция означава, че пенисът ви е здрав (в смисъл, че здравословното му състояние е добро). Липсата ѝ може да бъде знак за еректилна дисфункция и други подобни неприятни медицински синдроми, така че се радвайте на сутрешната твърдост!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ