Как слепите хора гледат филми и театрални постановки?

27.05.2021, 09:00

Има си начин!

   
 
Как слепите хора гледат филми и театрални постановки?

Тифлопедагогът е много рядка професия. Тези хора помагат на незрящи да гледат филми и да ходят на театър. Ето и няколко любопитни факта по темата:

Как работят аудио коментаторите? Те работят както в киното, така и в театъра. В театъра, специалист седи до сляп човек и между репликите на актьорите коментира и обяснява случващото се на сцената. За да гледа филм, аудио коментаторът предварително записва звука за определен филм.

Коментаторите се стараят да не претоварват слуха на човека и да се възползват от паузите между диалозите на актьорите, така че на човека да му е удобно. Някои хора, които са слепи от детството си, не разбират какво са цветовете, така че тяхното описание може да бъде пропуснато. Понякога е невъзможно да имат време да преразкажат всичко, което се случва на екрана, затова коментаторът пропуска някои подробности.

Много съвременни касови филми са много трудни за разбиране от трана на слепите, защото в тях присъстват много диалози и много богата визуална поредица със специални ефекти. Коментарът върху такива филми звучи като пълна глупост.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ