Как се поздравяват хората по света

17.03.2015, 19:37

12 поздрава, различни от "Здрасти"

   
 
Как се поздравяват хората по света

Обожаваме да пътуваме и да изучаваме чуждите култури, но понякога удряме на камък още в началото, защото не сме много сигурни как точно трябва да общуваме с хората. И на вас може да ви се случи нещо такова, особено ако щъкате из не особено популярни места, за които няма много информация. Е, ето я тази информация - даваме ви я ние.

Тибет

За да поздравите хората в Тибет, трябва да им се изплезите. По този начин показвате и че не сте прероденият, черноезичест цар на Тибет.

Малайзия

В Малайзия вместо да се поздравяват, се питат "Къде отиваш?". Всъщност никой не се интересува реално къде отивате, но въпреки това за учтив отговор се счита нещо от сорта на "На разходка" или "Не е важно". Този поздрав леко ни напомня на българския "К'во става?".

Филипините

Когато поздравяват по-възрастни от тях хора, по-младите се покланят, взимат ръката на събеседника си и поставят горната част или кокалчетата на пръстите на ръцете върху челото си. Този жест се нарича "Мано".

Индия

За да покажете уважение в Индия, докоснете нечии крака. Това действие се нарича "пранама" и е широко разпространено, така че никой няма да ви гледа неразбиращо.

Тайланд

Традиционният поздрав в Тайланд е следният: Събирате дланите си върху гърдите, а след това се навеждате така, че палците ви да докоснат брадичката, а показалците - челото.

Гренландия

Хората в Гренландия се поздравяват по особено симпатичен начин - поставят носа и горната си устна върху бузата на човека, когото поздравяват и вдишват.

Бедуините

Различните бедуински племена са възприели потъркването нос в нос като поздрав, демонстриращ уважение.

Маори

И тук потъркването нос в нос, но в комбинация с докосване на челата на събеседниците, е възприето като традиционен поздрав. Нарича се "хонги".

Микронезия

На Маршаловите острови, за да почетеш някого, е нужно само да повдигнеш едната си вежда.

Китай

Преди години китайците са демонстрирали уважението си към някого, като са падали на земята и са допирали чело до земята. Днес този поздрав още се среща, но в изключително редки и официални случаи.

САЩ

Може би вече сте се досетили от всички американски филми, които най-вероятно сте изгледали, че един от най-разпространените поздрави в Щатите е допирането на юмрук в юмрук.

Замбия

Най-приятелският поздрав в Западна и Северозападна Замбия е плясване с ръце и леко стискане за палците.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ