Как са създадени 5 от най-бруталните филмови маниаци 5

29.10.2015, 09:30

История на ужасите

   
 
Как са създадени 5 от най-бруталните филмови маниаци

Филмите на ужасите винаги са ни били любими. Дори тези от нас, които не обичат да ги гледат, понякога тайничко си ги пускат. Покрай Хелоуин истерията ще ти разкажем за 5 от най-известните филмови психари и идеята зад техните образи. 

1. Куклата Били от "Убийствен пъзел"

Първият филм от легендарната поредица не се хвали с голям бюджет - едва 30 000 долара. Режисьорът Джеймс Вон е принуден да експериментира. Лицето на Били е направено от картон, очите от пинг-понг топки, а тялото от хавлия.

 

 

2. Призракът от "Писък"

Серийният убиец от филма можеше да изглежда по съвсем различен начин, ако продуцентите случайно не са намерили стара холивудска маска. Моделът принадлежи на компанията Fun World, а дизайнът е на Бриджит Слейeртин по мотиви от картината на Едвард Мунк. Компанията иска феноменален хонорар за използването на маската, но е постигнат компромис, след като продуцентите се заканват да си направят собствена маска.

 

 

3. Фреди Крюгер от "Кошмари на Елм Стрийт"

Група тийнейджъри, живеещи на на пръв поглед обикновената улица Елм, започват да сънуват ужасяващо реални кошмари, включващи загадъчен, тежко обгорен мъж със смачкана шапка и стоманени нокти, прикачени към пръстите му. Този мъж е Фреди Крюгер, педофил, преди години изгорен жив от побесняла тълпа.

Образът на Фреди е вдъхновен от случай, публикуван в The Los Angeles Times. В статията се разказва за бежанци от Камбоджа, чиито деца не могли да спят, тъй като сънували един и същи мистериозен мъж.

 

 

4. Ханибъл Лектър от "Мълчанието на агнетата"

Ханибал Лектър е художествен образ с исторически прототип. Оригиналният герой на Томас Харис (писателят) е обрисуван като образован психиатър и сериен убиец, който практикува спрямо пациентките си и същевременно свои жертви канибализъм.

 

 

5. Джейсън от "Петък 13"

Джейсън е един от най легендарните образи на психари. Популярната маска, която носи, се появява чак в третия филм, дотогава пичът си ходи с торба на главата. Маската е от вратаря на хокейния отбор Detroit Red Wings.

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ