Как да спасим рока

26.11.2011, 15:03

   
 
Как да спасим рока

Наскоро четох една много интересна и лична статия на автор от Music Review, в която човекът обяснява колко важно е за него да се спаси рок музиката. Аз лично не мисля, че тази музика е застрашена от западане, от изчезване пък ни най-малко. Някои от вас може и да ме опровергаят, припомняйки ми попфолка, например. (А този човек, докато е писал за опасността от изчезването на рока вероятно дори няма представа за наличието на попфолк машината).

Попфолкът наистина е силен, в това никой не трябва да се съмнява. Не че има някаква причина да го изтъквам, клубовете и дискотеките в столицата, както и в другите градове, достатъчно ясно показват как тази машина действа.

Но в същото време, особено през последните години, в България се организират толкова рок фестове и концерти, колкото сигурно не са били провеждани през целия период на т.нар. преход. И не е имало такова събитие, на което да не е пълно с публика.

Не мога да разбера защо експертите и феновете постоянно сравняват двата музикални жанра (и аз няма да човъркам повече, че ще взема да падна в тази бездна). Няма място за сравнение. Най-малко по мащаб. Публиката на попфолка, колкото и да е многобройна, никога няма да достигне по мащаб публиката на рока. Никога няма да има толкова милиони, милиарди продадени попфолк албуми, колкото рок и метъл албуми са били и продължават да бъдат продавани в света.

За всеки стил в музиката си има публика и хората са жадни за своята музика. Убедена съм, че феновете на рока никога няма да се пренаситят да слушат любимите си банди и парчета, нито пък ще се откажат да чакат и търсят новите им записи, и винаги ще намерят начин да се сдобият с билет за рок концертите, които са все повече и повече на родна земя. Феновете на рока са жадни за рок, точно колкото и за бирата по любимите ни рок фестове. Така че изобщо не смятам, че рокът е застрашен от изчезване.

Е, ако все пак някой има подобни притеснения или просто за превенция, може да пробва някои от посочените в Music Review начини за спасяване на рок музиката.

1. Заключете Джъстин Бийбър и Ke$ha в багажника на колата и карайте надалеч

Ние предполагаме, че може и да не е чак толкова далеч. Достатъчно е да ги закарате в Перник.

Разбира се, че се шегувам. Не подтиквам никой към излишни прояви на насилие.

2. Участвайте в любимото си рок радио

Пишете им мейли, пишете на facebook стената им, когато ви харесва музиката, която пускат. Участвайте в игрите. Така ще се срещнете (макар и само виртуално) с други фенове на любимата музика и ще засвидетелствате, че сте истински почитатели на рока, а не просто някой, който случайно се е разхождал по радиостанциите.

3. Носете гордо тениската на любимата си банда

Ако работата ви изисква официален или униформен дрескод, няма да е зле да се съобразявате с него. Но един рокаджия винаги намира начин да носи тениска с любимата си банда. Спомням си, че в добрата стара Англия бяха подели инициатива един определен ден в годината всички да носят под ризите, костюмите, униформите и всичко, с което са облечени – тениска на любимата си банда. Освен това след работа имате достатъчно време да се развявате по блуза на Iron Maiden, например.

4. Не се страхувайте да се покажете като рок фен

Не знам точно какво се има предвид с това. Може би, че като обърнеш няколко бири, няма нищо лошо в това да запееш "Smoke On The Water" или което рок парче ти дойде първо наум, дори да си в Биад (по-добре да не си).

5. Не си пестете парите за рок

Знам, че парите никога не стигат. Но парите, дадени за музика и то за рок музика са винаги добре похарчени пари. Трябва да ви призная, че няма друго изживяване, подобно на това да си на рок фестивал или на рок концерт на банда, която си чакал да видиш 20 години. А купуването на музика не е само остаряла мода. Докато рок феновете купуват албумите на любимите си банди, рок ще има.

В случай, че все още търсите причина за съществуването на подобни рок индивиди, ето една:

"Blame it on the love of rock n' roll". (песен на бандата Bon Jovi)

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 27.11.2011 | 09:56
1 рока никога няма да умре
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ