Как да се отървем от хъркането?

25.11.2019, 15:00

Няколко полезни съвета!

   
 
Как да се отървем от хъркането?

45% от хората хъркат. Хъркането е звукът, който носът и устата ни издават, когато въздушните потоци срещат съпротива под формата на език или небце. Това може да се случи по различни причини. 

Хъркането е опасно не само защото през нощта всички те мразят и те карат да спиш отделно. Затрудненото дишане води до опасни последици: мозъкът ти не е наситен с кислород, постоянно чувстваш умора и главоболие. Този начин на живот провокира развитието на сърдечно-съдови заболявания. Ето защо, опитай се да разбереш причината за хъркането и да я елиминираш.

Спане по гръб

Дори здравите хора хъркат, когато спят по гръб - именно тази позиция е виновна. Някои хора поставят тенис топка на гърба на пижамата си и я зашиват там, за да могат да се обърнат по гръб. Но преди да преминеш към тази крайност, провери дали причината е само в позата.

Издухай си носа

Особено, когато си настинал, хремавият нос може да е голям проблем. Опитай се да го отпушиш с помощта на физиологичен разтвор и специални спрейове и капки, които не водят до пристратяване.

2197068

Извита преграда

За съжаление носната преграда може да се развие неравномерно и едната ноздра вътре да бъде по-голяма от другата. В този случай хъркането може да се излекува само хирургически.

Прием на лекарства

След прием на нови лекарства могат да се появят неочаквани странични ефекти. Сред тях са хапчета за сън, успокоителни, мускулни релаксанти и антидепресанти. Ако хъркаш, по-добре е да спреш приема на хапчета или да избереш други лекарства.

Консумация на алкохол

Алкохолът отпуска мускулите на устата, карайки езика да леко да потъне в гърлото, което води до хъркане. Понякога мускулите могат да се отпуснат самостоятелно, тогава те трябва да бъдат укрепени с дихателни упражнения.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ