Как да помогнем на природата в 4 лесни стъпки?

29.08.2021, 10:00

Ние ще ти кажем!

   
 
Как да помогнем на природата в 4 лесни стъпки?

Природата е толкова замърсена, че в Тихия океан отдавна се е образувал остров от боклуци с големината на Турция. Често сме нехайни в решенията, които взимаме всеки ден и не осъзнаваме, че всеки малък детайл от всекидневието ни би могъл да е пагубен за природата. От личната ни хигиена до начина, по който пазаруваме в магазина - днес ще ти дадем няколко идеи, с които можеш да помогнеш на природата, за да имаме по-добро бъдеще някой ден. И запомни, че е нужно да си перфектен - по-добре стотици хора да правят по малко за доброто на околната среда, отколкото да се откажеш, защото не си перфектен.

Бамбукова четка за зъби

На пазара се предлага огромно разнообразие от бамбукови принадлежности за лична хигиена. Бамбукът е една от най-бързо възобновяемите култури, че колкото и да го потребяваме, той никога няма да се изчерпа от планетата. А за сметка на това, на пластмасовата ти чета за зъби ще са ѝ необходими стотици години, за да се разгради.

Сапунени ядки

2314203

Обикновеният прах за пране е едно от най-вредните неща за околната среда. Той съдържа вещества, които не могат да бъдат рециклирани. Сапунените ядки перфектно могат да го заместят. Черупките им се разпенват и отстраняват дори петна от вино. За едно измиване са необходими от 5 до 9 черупки. Слагат се в платнена торбичка и се хвърлят директно в барабана на пералнята. След пране дрехите нямат аромат - мечтата на страдащите от алергии!

Платнени торби

2314202

Отново се връщаме към най-елементарното нещо, което можеш да направиш, отивайки до магазина. Вместо 15 найлончета, просто можеш да изпозлваш една или повече големи торби от плат. А зеленчуците и плодовете могат да бъдат събирани в по-малки торбички, отново от плат. Ако имаш стари найлонови пликове, просто ги използвай многократно, вместо да ги изхвърлиш след първата употреба.

Пазарувай разумно

Имай предвид, че по-голяма част от опаковките, в които е пакетирана храната ни не се рециклират. Постарай се да намалиш пакетираните продукти до максимум, когато това е възможно или пък избирай опаковки от прозрачна пластмаса под номер 1. Тя е напълно годна за рециклиране, стига да е почистена и с отстранени етикети. Запомни, че черната пластмаса е невъзможна за преработка, защото машините не я разпознават.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ