Как да не се заразим с коронавирус, пазарувайки в магазина?

01.04.2020, 17:00

Няколко полезни съвета, които ще те спасят от коварния вирус!

   
 
Как да не се заразим с коронавирус, пазарувайки в магазина?

Дори и да сте се изолирали вкъщи, в един момент храната свършва и трябва да се напазарува. Онлайн доставките са чудесен и много по-безопасен вариант, но не винаги можем да се доредим, тъй като и онлайн магазините са много натоварени в момента.

В такъв случай ще се наложи да отидете до магазина. Изберете най-близкия възможен, за да намалите риска. Ние лично предпочитаме кварталния магазин, но пък други хора избират големите вериги под предтекст, че там пазаруването е по-безопасно, заради редовната дезинфекция. Изборът е ваш, но за разлика от обикновеното ходене на пазар, това носи рискове, особен, ако живеете с повече хора.

Затова на отиване към магазина и в него, спазвайте следните правила за безопасност:

1. Изберете по-ранен час (в нашия случай преди 8:30, ако е възможно или след 10:30), когато има по-малко хора в супермаркетите. Избягвайте пиковите часове, в които хората пазаруват след работа.


2. Ако сте с дълга коса, вържете я на висока опашка или кок (почти всички говорят за измиване на ръце и маски, но по някаква причина забравят за косата).


3. Не носете бижута: особено гривни и пръстени. Опитайте се да не носите чанта с лични принадлежности до магазина. Картата, ключовете и телефонът могат да бъдат поставени в джобовете или в пазарската торба.


4. Носете маска за лице, ако имате такава, преди да излезете от къщата. Проверете дали е поставена удобно, в противен случай ще трябва да я коригирате в магазина, докосвайки лицето си. Ръкавиците също са задължителни. Сложете каквито имате.

5. Носете дезинфектант за ръце. Мокрите кърпички не са вариант, тъй като само замазват. Ще ви трябва, за да почистите ръцете си, след като излезете от магазина. Все пак сте пипали къде ли не.


6. По възможност платете с карта или приложение на вашия смартфон, за да избегнете контакт с пари (касиерите също не искат да се занимават с монети и банкноти).


7. Дръжте разстояние от 1,5 до 2 метра от другите клиенти.


8. Ако е възможно, не докосвайте лицето си, докато не се върнете у дома и не измиете ръцете си.

След като се приберете от магазина, следвайте тези стъпки:

1. Опитайте се да не докосвате повърхностите на къщата, докато не измиете ръцете си.


2. Свалете обувките и връхните дрехи на входа. Първо стъпете върху предварително приготвен парцал, напоен с белина и там свалете обувките, за да не се разхождате с тях из коридора. Добре е да имате предварително приготвен чувал, леген или кашон в антрето, в който да поставите всички дрехи, с които сте били навън. След това този съд трябва да се постави на балкона. Имайте предвид, че легенът лесно може да се измие след това, а по картонени повърхности заразата би се задържала за доста часове, в случай, че изобщо има такава, разбира се.


3. Пригответе и още един кашон или леген в антрето, където можете да поставите торбите с хранителни стоки, както и ключове, портфейл и други неща, които сте взели със себе си навън. След това старателно почистете личните вещи с препарат за почистване на повърхности или спирт.


4. Измийте ръцете си и по възможност всички части на тялото, които са били открити: длани, лице, шия и др.


5. Ако носите очила, също се препоръчва да ги измиете със сапун.


6. Не забравяйте да избършете екрана и капака на смартфона с дезинфектант.


7. Задължително избършете с препарат за миене на съдове пакетите с продукти: консерви, стъклени и пластмасови бутилки и т.н., преди да ги поставите в шкаф или в хладилник.


8. Ако сте купили свежи плодове и зеленчуци в магазина, измийте ги старателно веднага, още преди да сте ги опрели по плотове, купи и хладилник. Как да го направим? Накиснете ги първо във вода за 10-15 минути и след това изплакнете с гореща вода от чешмата. Ако има специален продукт за миене на зеленчуци и плодове, чудесно, ако не, можете да се справите без него.

9. Накрая измийте антрето с препарат за почистване и белина, избършете всички дръжки на врати, ключове за лампи и ключове от вкъщи с препарат. Не забравяйте да почистите и подметките на домашните си чехли, в случай, че сте стъпили с тях във все още непочистеното антре.

Ако сме пропуснали някоя важна стъпка, ще се радваме да я споделите с нас и останалите читатели!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ