Как да избираме вино в супермаркета?

03.11.2021, 09:00

Полезно!

   
 
Как да избираме вино в супермаркета?

Често денят ни завършва с вкусна вечеря и чаша вино в ръка. Какво по-хубаво от това. Но на всеки се случва понякога да направи лош избор при покупката на бутилка вино. Ето как да не допускате тази грешка!

Цел на покупката

Ако храната има лек вкус (пиле, бяла риба, сметанов сос), тогава е по-добре да купите бяло вино. А ако ястието е тъмно и тежко (говеждо, риба тон, пържени гъби), тогава червеното вино ще му подхожда повече.

Цялост на етикета

При покупка е важно да обърнете внимание на етикета. Не трябва да купувате вино със силно износен, скъсан или мръсен етикет, защото може да е било съхранявано неправилно. Бутилка с петна от вино върху етикета също е знак за невнимание от страна на складовите работници.

Цвят на виното

Въпреки факта, че цветът на виното може да се провери само в прозрачна бутилка, все пак трябва да знаете за тази подробност. С възрастта белите вина потъмняват, а червените изсветляват. Ето защо, ако на рафта има кафяво червено вино на 2 години, не си струва да го купувате. В същото време виното не трябва да е мътно или с воал. Също така е по-добре да не купувате розови вина с оранжев или тухлен цвят.

Дебелина на стъклото

В магазина се продават леки и тежки бутилки. И двата варианта са добри, разликата е само в срока на годност. В тънкостенните бутилки вината се съхраняват до 2 години. А тежките бутилки с дебели стени са предназначени за дълго отлежаване.

Тапа

Тапата, изработена от естествени материали, е по-подходящ за дълго отлежаване на вината, тъй като помага на напитката да отлежава. А за вина "за всеки ден" капачката е по-подходяща. При покупка е важно да погледнете цената на напитката и годината, в която е бутилирана. Ако едно вино със срок на годност от 1-2 години има капачка на винт и струва до 25 лв, можете спокойно да го вземете. Но ако вино с по-дълъг срок на годност има същата капачка, по-добре е да купите по-скъпо вино.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ