Как да вземем правилното решение

12.12.2011, 15:48

   
 
Как да вземем правилното решение

"Понякога, в живoта ни настъпват моменти, в които се намираме на кръстопът, объркани, уплашени без ориентир, без карта, по която да се водим. Изборите, които правим в тези моменти са способни да определят остатъка от дните ни. Разбира се, когато сме изправени пред тъмния необят на неизвестното, повечето от нас предпочитат да се върнат назад."

Колко често ви се е случвало да се намирате в точно такава ситуация? Да си блъскате главата в стената до кръв или докато започне да пада мазилката? Колко пъти ви се е случвало след часове, дни или седмици прекарани в душевни терзания на този кръстопът, в крайна сметка да поемете нанякъде и буквално в следващия момент да съжалите? Вие ли объркахте? Имаше ли правилно решение? Достатъчно добре ли обмислихте ситуацията, преди да направите първата крачка?

На мен ситуацията ми е позната до болка. Почти всеки ден се случва да взема решение, за което после да съжаля. Почти всеки ден се случва да попадна на поредния кръстопът, който, най-вероятно, няма да определи какъв ще бъда или какво ще се случва с мен до края на живота ми, но със сигурност има пряко отношение към битието ми в следващите няколко дни, седмици или месеци.

Познато нали? Дали ще са от професионален, интимен, семеен, социален или друг характер, решенията, които взимаме всеки ден могат както да ни накарат да се усмихваме и смеем без почивка за дълго време, така и да помрачат мислите, настроението и усмивката ни за същия период от време. Как обаче да направим така, че по-често да се сбъдва първият, а не вторият сценарий?

Едва ли аз съм най-подходящият пример за поведение в този случай, но, ако не друго, то мога поне да ви споделя теорията за взимането на най-доброто решение във всяка една ситуация, а практиката да отработите сами. Вземането на решения си е сериозно поле на проучване в психологията и редица доценти, професори, доктори и т.н. са говорили и писали по въпроса. Накратко обаче нещата изглеждат така (особено когато говорим за важни житейски решения):

Анализирайте възможностите

Очевидно, когато сме изправени пред някакво решение, можем да избираме между повече от един изход от дадена ситуация. Направете обстоен анализ на вариантите, между които трябва да изберете. Кой? Какво? Къде? Как? И най-вече: Защо? Това са въпросите, на които трябва да си отговорите за всяка една алтернатива. Когато имате нужната информация ще имате и възможността да съпоставяте тези възможности и да изберете най-подходящата.

Поставете себе си на първо място

Нека не се самозалъгваме. Всяко решение води до действие и всяко действие си има последствията. Колкото и да ви се иска да направите така, че вашето поведение да не засегне хората около вас, това няма как да стане. Някои ще бъдат горди и доволни, други ще се сърдят и ще бъдат наранени.

Ако едно дърво падне в гората, но няма кой да го чуе, то издава ли шум? Сложен философски въпрос, но ние не сме в гората, а в обществото, въпреки че двете много си приличат, и всяко "дърво", което повалите може както да разчисти вашия или нечий чужд път, така и да препречи този на трети човек, а в по-лошите ситуации, и да смачка четвърти.

Важното е, когато става въпрос за големи решения свързани с цялото ви битие, да поставите себе си на първо място. Преглътнете скрупулите. Няма как действията ви да останат без последствия, но няма и как да избягате от някои големи решения. За съжаление в реалността "И вълкът сит, и агнето цяло." е само приказка. По-добре вълкът сит, отколкото гладен, тъжен, нещастен, мрачен и т.н.

Доверете се на емоциите си

Целта на целия процес на вземане на решения е в крайна сметка да направите така, че да сте щастливи първо със самото решение и второ с резултатите от него. Ако решите нещо със стиснати зъби или с наведена глава, то най-вероятно ще продължите да стискате зъби и да клюмате мълчаливо. Използвайте емоциите си, за да разберете кое е наистина важно за вас. Състоянието на духа ви е най-добрият индикатор за това, което чувствате като важно и правилно. Помнете, че решение, базирано на емоциите, не е решение провокирано от емоциите, т.е. причината за решението е комплексна, но благодарение на това как се чувствате сте сигурни, че сте на прав път.

Учете се от грешките си

Хора сме, не сме безгрешни. Когато опре до важни решения, всеки един от нас е допускал грешки. Важното е когато за пореден път се намираме на онзи кръстопът от началото на текста да си спомним за всички онези пъти, в които сме блъскали главата си в стената и, въпреки че сме избили тухлите, все пак сме поели по грешния път. Спомнете си и за дните, в които посоката, която сте избрали е била правилната. Съпоставете едните с другите моменти, открийте разликите, възползвайте се от положителните практики и обърнете гръб на отрицателните.

И въпреки всичко, слушайте сърцето си

Колко малко му трябва на човек, за да е щастлив? Щастието не идва от ума, а от духа. Понякога всеки един от нас е готов да рационализира събитията, за да вземе най-обоснованото решение, за да може, дори да сбърка, да има оправдание. Да, сбърках, но това беше възможно най-рационалният избор.

Истината е, че умът може да бъде подведен. Тенденцията да търсим причинно-следствена връзка във всичко е един от начините, по които можем да се объркаме до катастрофални измерения. Сърцето обаче, рядко греши, да не казвам никога. То знае какво ви е нужно, за да сте щастливи, послушайте го! Дори нещо впоследствие да се обърка, поне ще знаете, че съвестта ви спрямо самите вас е чиста, не сте залъгвали себе си, че избирайки "по-умния" път, сте взели правилното решение. Защото правилното решение може да е повече от едно и, защото правилното решение, не е това, което ви прави богати, успели, влиятелни, а това, което ви прави щастливи.

Колко съм успял да ви помогна с вземането на важни житейски решения, не знам, но искрено се надявам, че следващия път, когато сте на онзи кръстопът, ще си спомните за този текст, ще послушате сърцето си и ще продължите по пътя, който изберете с усмивка, защото светът определено има нужда от повече усмивки.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 05.01.2016 | 13:26
1 Хареса ми статията. По същество, ясна и кратка. В момента съм на поредния кръстопът и съм съгласна с всичко написано. Хубаво е да знаеш, че това, което си мислиш не е само в твоята глава. :-)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ