Истинската история зад викторианските тапети убийци!

04.07.2019, 11:00

Зловещо!

   
 
Истинската история зад викторианските тапети убийци!

През 1862 година едно дете умира в богата къща в квартал Лаймхаус в Лондон. Изключително тъжно събитие, но напълно в духа на времето. Няколко седмици по-късно в същата къща умира второ дете. Лекарите с печал свиват рамене: дифтерия, какво да се прави. Когато обаче за броени дни умира трето дете в същата къща, лекарите си хвърлят по един нервен поглед. Те се озовават в типична детска стая: играчки, малки креватчета, скринове и тапети с зелени флорални мотиви. Какво тогава се е случило с нещастните деца тук?!

Едва ли съществува друга епоха, в която хората да са обсебени толкова от вещите. Например, ако имаш четка за зъби тя трябва да се съхранява в разкошен калъф, този калъф в гравирано сандъче, сандъчето в скрин с инкрустирани камъни и сам разбираш на къде отиват нещата.

Разбира се, с такова отношение, стените не могат да останат безсрамни и голи. Особено след като в средата на века керосиновите лампи са широко разпространени в богаташките домове. Те осветяват домовете много по-добре от свещите следователно също също се променят. Започват златните години на тапетите.

Особено популярен сред тапетите е ярко зеленият. Те се произведени от предприятието на Уилям Морис - в миналото незначителен прерафаелит, а сега и успешен декоратор. Бизнесът с тапети на Морис и други производители прави състояние до смъртта на децата в Лаймхаус и последващата поредица от статии в The Times.

2167873

Авторът С. Традалец пише, че тайната на богатия цвят на модерните смарагдови тапети, толкова обичани и ценни от британците, се крие в арсена. Освен това, концентрацията на отрова в метър тапет е толкова висока, че може да убие цялото здраво семейство. Освен ако, разбира се, семейството не прекарва достатъчно време в стаята с отровни тапети, както се е случило с децата от квартал Лаймхаус.

Процесът на отравяне с летлива отрова е дълъг и болезнен. Симптомите на отравяне с арсен са обширни: болки в корема, асфиксия, хрема и обща слабост. Лекарите, които не подозирали за отравянетo, диагностицирали различни заболявания и давали стандартния съвет на епохата: повече почивка. Къде? Да, дори на този диван, в самата дневна. Виждате ли, и имате красиви тапети тук: зелени, нови, модерни. Красота!

Тапети, изработени от арсен са забранени в края на 1900 година. В новия век - без безсмислени смъртни случаи! Е, те не знаят за предстоящата Първа световна война, разбира се.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ