Истината за интервютата за работа

Толкова ли е трудно?

   
 
Истината за интервютата за работа

Изписано е толкова много за перфектното работно интервю, колкото български току-що завършили студенти не са могли да си намерят работа, заради изискването от минимум 11 години професионален стаж по специалността. Повечето от тези материали обаче са преведени от чужди сайтове, където действителността е доста по-различна.

Друга причина, поради която въпросните материали не са толкова полезни на българския читател е, че те се отнасят за позиции, които в България или не съществуват, или предразполагат към директното наемане на баджанака или брат му. Е, дори и да преувеличаваме малко, съгласете се, че никой кандидат за изпълнителен директор на голяма фирма няма да чете в интернет какви въпроси ще му бъдат задавани и какви отговори се очаква да даде.

Настоящият материал е предназначен не за кандидат-директори, а за младите хора, които тепърва започват професионалното си развитие. Надяваме се със следващите прости съвети да помогнем за доброто ви представяне на интервюто за работа, от което да излезете с достойнство, дори и да не ви наемат.

За каквато и позиция да кандидатствате – обслужващ персонал в заведение, чистач, служител в кол център – първото впечатление ще си остане най-важното нещо, за което трябва да се погрижите. Трябва да сте гладко избръснати, с оформена прическа, хубав парфюм и стилно облекло. Желателно е да избягвате червения цвят, защото той напряга очите и оказва влияние на настроението. Предполагаме, че не искате бъдещият ви шеф да наостри "баси големите роги, чуек" срещу вас.. Винаги влизайте на интервю за работа усмихнати до ушите.

Важна част от първото впечатление е и ръкостискането. Никой работодател няма да се въодушеви, ако му подадете макаронената си ръка, все едно очаквате да я целуне.

Какво да очаквате от разговора? Въпреки че ще се притеснявате, каквото и да става, знайте, че разговорът не представлява нищо сложно, стига да сте естествени и да разкажете за себе си всичко, което би послужило на работодателя като причина да ви наеме. В голяма заблуда живеят начинаещите кандидат-работещи, що се отнася да начина, по който трябва да се отговори на въпроса "Разкажете нещо за себе си?" . Е, работодателят не го интересува откъде сте, как се казват родителите ви и дали имате сестра или брат. Всичко, което давате като отговор на този въпрос, трябва да изпълва със съдържание причините, поради които искате да работите точно на това място. Разкажете с какво се занимавате, какви интереси имате, как те са свързани с предишния ви работен опит, с какво това ще ви помогне на сегашната позиция. Разказвайте всичко с усмивка и така, сякаш сте вършили работата си с удоволствие. Ако нямате предишен опит, то добре трябва да обосновете качествата и мотивацията си пред работодателя. Не забравяйте, че въпросът "Какво ще ни разкажеш за себе си?" е задължителен при всяко интервю за работа, а ако сте хитри, в него може да включите отговорите на много съпровождащи въпроси от вашето описание, с които да си спестите излишната продължителност на интервюто.

Говорете много! Колкото по-изчерпателни сте, толкова по-малък е шансът да ви изненадат с въпрос, който не очаквате. Заедно с това показвате висока култура и давате знак, че знаете къде сте и защо сте там.

За да се улесните в тази насока, основното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е задължителната предварителна подготовка за срещата. Научете CV-то си из основи. Обяснете пред себе си всяка малка подробност, включена в автобиографията ви – вие сте поканени на интервю именно заради нея. Очевидно е, че работодателят е видял нещо във вашето описание, което е привлякло вниманието му и точно от него ще се поинтересува. Това нещо може да е както подходящият предишен опит, така и интересното хоби, което сте написали, че имате. Запомнете, че работодателят не ви познава и това, което ще му кажете в краткия си разговор ще е това, което ще изгради мнението му за вас.

Бъдете готини! Не са ви извикали, за да ви се карат, а за да ви опознаят. Точно затова трябва да бъдете себе си. В противен случай дори и да преминете успешно интервюто и да ви назначат на работа, впоследствие всички карти ще се открият и нито вие, нито шефът ви ще сте въодушевени от резултата.

Имайте предвид, че от всеки ваш отговор може да изходи следващият въпрос на интервюиращия. Затова мислете! Говорете смислени неща и се подгответе за стабилна защита на всичко, което казвате за себе си.

Всъщност всичко е толкова просто – в крайна сметка разказвате за себе си, а не за някой друг. Интервюто за работа не е изпит и никой няма да ви скастри, че сте се изложили. В най-лошия случай просто няма да ви се обадят повече, а вие ще имате една идея повече опит за следващата ви среща с бъдещия шеф.

Успех!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ